Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Feiten & fabels: baby’s ontwikkeling

Je wilt natuurlijk dat je baby zich goed ontwikkelt. Het is logisch dat je dan ook bijhoudt of alles wel volgens 'schema' gaat. Maar hoe weet je of alles wat je leest ook waar is? Wij zetten wat fabels en feiten over je baby's ontwikkeling voor je op een rij!

4 Feiten

1) Baby’s kunnen zwemmen
In de eerste zes maanden heeft je baby een natuurlijk zwemreflex. Natuurlijk heeft hij wel wat hulp nodig, maar als je je baby onder water houdt, zul je zien dat hij automatisch zijn ogen opent en adem inhoudt.

2) Dingen in zijn mond stoppen is normaal
Sleutels, voeten en speelgoed; alles verdwijnt in je baby’s mond. Geen zorgen, het is een fase. Je baby kan zijn handen nog niet goed gebruiken, maar heeft wel een volledige controle over zijn mond. Zodra hij de controle heeft over zijn handen, zal hij steeds minder zijn mond gebruiken.

3) Dikke baby’s zijn gezond
Het klinkt misschien gek, maar een wat dikkere baby is vaak het toonbeeld van gezondheid. Het betekent dat hij goed eet en dus goed kan groeien. Vooral tussen de zes en negen maanden, als je baby met vast voedsel begint, komt hij veel aan. De term ‘babyvet’ bestaat dus niet voor niets!

4) Spenen zijn slecht voor je baby’s gebit
Door op een speen te zuigen, groeien je baby’s tanden uiteindelijk scheef. Maar als je zorgt dat hij voor zijn vierde jaar stopt met spenen dan is de kans op een overbeet klein. Met duimen kun je het beste stoppen voor je kind drie jaar is.

4 Fabels

1) Kleinere borsten, minder melk
De grootte van je borsten heeft niets te maken met de hoeveelheid melk die je produceert en dus hoeveel melk je je baby kunt geven om te groeien. Grotere borsten hebben vaak meer vetweefsel, maar de melkklieren die je nodig hebt voor borstvoeding ontwikkel je pas in je zwangerschap.

2) Klassieke muziek maakt je baby slim
Het is rustgevend, maar er is geen bewijs dat je baby ook slimmer wordt door klassieke muziek. Wel is het zo dat alle soorten muziek je baby’s cognitieve ontwikkeling stimuleren, dit komt door het ritme en de klanken die hij dan op vroege leeftijd al hoort.

3) Grote baby wordt een lang kind
Een duidelijke fabel. Vaak zijn de genen van je kind een betere indicator. Zijn jullie allebei heel lang? Dan is de kans groot dat je kind ook redelijk lang zal worden.

4) Schoenen zijn goed voor je baby’s voeten
Schoenen zijn handig om je baby’s voeten te beschermen, maar eigenlijk is leren lopen en ontdekken op blote voeten het beste. Schoenen kunnen juist zijn voeten scheef laten groeien omdat je baby’s botten zachter zijn.

Reageer op artikel:
Feiten & fabels: baby’s ontwikkeling
Sluiten