Redactie
Redactie Kleuter 7 jun 2018

Feiten & fabels: bedplassen

Bedplassen komt vaak voor. Ruim één op de zes kinderen van zes jaar plast nog regelmatig in bed. Lees hier de mogelijke oorzaken en wat je er aan kunt doen. Bedplassen is namelijk niemands schuld.

5 Fabels

1) Bedplassen kun je voorkomen
Je kunt bedplassen niet voorkomen. Er is niets misgegaan in het leerproces en het is ook geen gedragsprobleem. Het overkomt je kind gewoon.

2) Het is de schuld van de ouders
Bedplassen is geen fout van jou als ouder. Er zijn veel redenen waarom kinderen in bed plassen. Jij als ouder of het kind zelf hebben hier weinig invloed op.

3) Minder drinken helpt
Ga niet te krampachtig met bedplassen om, dit doet de situatie geen goed. Je kind minder te drinken geven werkt ook niet. Te weinig vocht veroorzaakt uitdroging, waardoor de blaas ook weer geïrriteerd raakt. Het helpt soms om je kind niet te veel te laten drinken een paar uur voordat hij gaat slapen. Maar geef je kind wel altijd drinken als hij dorst heeft.

4) ’s Nachts je kind naar toilet dragen
Als je kind in bed plast, dragen veel ouders hun kind ’s nachts naar de wc. Dit is alleen geen goed idee. Je kind krijgt namelijk bevestigd dat het gewoon kan plassen ’s nachts. De hersens reageren niet meer op het plas-signaal en zo ben je nog verder van huis.

5) Oorzaak is psychisch
Vaak wordt gezegd dat bedplassen een psychische oorzaak heeft. In sommige gevallen is dit wel het geval. Als je kind bijvoorbeeld erg zenuwachtig en gespannen is voor school. Maar vaak zijn psychische problemen niet de oorzaak.

5 Feiten

1) Bedplassen is niet niets
Als je kind in bed plast, is dit vervelend. Zowel voor jou als voor je kind. Vaak schamen kinderen zich er voor en durven ze bijvoorbeeld niet uit logeren. Hoe ouder je kind is, hoe meer dit een rol speelt. Voor jou als ouder betekent bedplassen gebroken nachten, zorgen om je kind en extra beddengoed wassen.

2) Geen directe oplossing
Er is geen directe oplossing voor bedplassen. Vaak is de eerste stap een plaswekker. Daarna volgt een behandeling met speciale tabletten. Hierna gaat bedplassen bij de meeste kinderen over. Zo niet? Dan volgt er verder onderzoek naar de oorzaak.

3) Bedplassen ontgroeien
Zeventig procent van alle kinderen die in bed plassen, ontgroeien het voor het zevende jaar. Dus maak je vooral niet druk voor die tijd en na die tijd natuurlijk ook niet. Ga er relaxed mee om en zoek naar een juiste behandeling.

4) Jongens vs meisjes
Uit onderzoek blijkt dat jongens meer last hebben van bedplassen dan meisjes. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk ontwikkelen meisjes sneller blaascontrole dan jongens.

5) Erfelijkheid speelt een rol
Onderzoekers vermoeden al een tijd dat bedplassen over wordt gedragen van ouder op kind. Kinderen van ouders die vroeger in hun bed plaste, hebben een grotere kans om ook in bed te plassen. Gelukkig begrijp je het als ouder dan juist goed.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Feiten & fabels: bedplassen
Sluiten