Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Feiten & fabels: borstvoeding

Geef jij borstvoeding? Dan zullen alle goedbedoelde adviezen en ervaringen van andere moeders je vast niet onbekend zijn. Maar wat is er nu waar van al die tips en welke informatie kun je maar beter direct weer vergeten?

Lees 10 feiten en fabels over borstvoeding.

5 Fabels

1) Van borstvoeding geven krijg je hangborsten
De vorm van je borsten verandert niet doordat je borstvoeding geeft. De enige vijanden van je borsten zijn je zwangerschap (doordat er klierweefsel wordt aangemaakt dat later weer verdwijnt) en je leeftijd.

2) Borstvoeding is de perfecte anticonceptie
Er wordt beweerd dat dit werkt als je borstvoeding geeft volgens de LAM-methode (volledige borstvoeding, voeden op verzoek en dus niet op vaste tijden, nog geen menstruatie na de zwangerschap en nog geen bijvoeding voor je baby) Aangeraden wordt om tijdens de borstvoeding toch voorbehoedsmiddelen te gebruiken, omdat je nooit precies weet wanneer je eerste eisprong weer is.

3) Je moet stoppen met borstvoeding als je baby diarree heeft
Als je baby maagkrampen heeft, diarree of overgeeft is borstvoeding het beste medicijn. Je kunt eventueel even stoppen met bijvoeding.

4) Drink veel melk als je borstvoeding geeft.
Je hebt er niets aan veel melk te drinken. Jouw moedermelk wordt namelijk uit je bloed samengesteld, dus zorg er voor dat daar goede voedingsstoffen in zitten door gezond en bewust te eten. Wel hebben veel moeders aan het begin van de borstvoedingsperiode extra veel dorst. Zorg er voor dat je dan altijd een flesje of glas water parraat hebt!

Tip! Weten of jij wel genoeg drinkt? Lees ons artikel: Water: drink jij wel genoeg?

5) Veel vrouwen hebben niet genoeg melk
De meeste baby’s die afvallen of niet aankomen, kunnen de melk niet goed uit de borst krijgen. Je legt je kind misschien niet goed aan of je baby drinkt te kort, waardoor je baby niet aan de 'groeimelk' toekomt.

Tip! Met deze tips ben je goed voorbereid op het geven van borstvoeding.

5 Feiten

1) Borstvoeding is de beste start voor je baby
Hoewel het natuurlijk geen probleem is als je kindje flesvoeding krijgt is het toch zo dat In borstvoeding afweerstoffen zitten die niet in flesvoeding zitten. Vooral in de melk van de eerste dagen (colostrum) zitten grote hoeveelheden beschermende stoffen.

2) Borstvoeding is goed voor de band met je kind
Tijdens het voeden komt het hormoon oxytocine vrij, dit stimuleert de hechting tussen moeder en kind. Met wetenschappelijk onderzoek is nooit bewezen dat de band tussen kinderen die borstvoeding krijgen sterker is met hun moeder dan kinderen die flesvoeding krijgen.

3) Je valt af door borstvoeding
Borstvoeding kost je ongeveer 500 calorieën per dag. Mama’s die met de borst voeden zien over het algemeen de zwangerschapskilo’s sneller verdwijnen. Sidenote: Het aantal kilo's dat je kwijtraakt met borstvoeding geven, verschilt natuurlijk per moeder.

4) Moedermelk kun je nooit teveel geven
Als je je kindje op verzoek voedt, kun je er van uit gaan dat hij genoeg krijgt. Flesvoeding geef je meestal niet op verzoek, maar juist op vaste tijden met vaste hoeveelheden.

5) Je mag alles eten als je borstvoeding geeft
In principe kun je alles gewoon eten, van uien tot gekruid eten, als je borstvoeding geeft. Behalve als je merkt dat je kindje hier last van heeft. Eet vooral gevarieerd en gezond.

Tip! Geef jij borstvoeding, dan komen deze 19 dingen je vast bekend voor!

Reageer op artikel:
Feiten & fabels: borstvoeding
Sluiten