Redactie
Redactie Beauty 7 jun 2018

Feiten & fabels: buikspieren

Een zwangerschap is een aardige aanslag op je lichaam. Vooral je eens zo platte buikje heeft er aan moeten geloven. Je buikspieren zijn verslapt en rond je taille heeft zich een zwembandje – of twee- gevormd. Hoog tijd om in actie te komen! Maar niet voordat je deze feiten en fabels hebt gelezen.

Feiten

1) Alleen buikspieroefeningen zijn niet genoeg
Om strakker in je vel te zitten, zijn alleen buikspieroefeningen niet voldoende. Je verbrandt er namelijk nauwelijks vet mee. Daarvoor zul je toch echt aan cardio (hardlopen, fietsen, aerobics) moeten doen.

2) Voor een goede workout heb je geen dure apparaten nodig
Vergeet die loze beloftes van homeshopping programma's! Het enige dat je nodig hebt voor een buikspierworkout is een goed trainingsprogramma en een beetje tijd.

3) Het zit allemaal tussen je oren
Door buikspieroefeningen geconcentreerd uit te voeren, krijg je sneller resultaat. Ook geldt voor je buikspieren: 'Fake it untill you make it!'. Door een goede houding – met aangespannen buikspieren – rond te lopen, train je ze extra.

4) Een platte buik en lekker eten gaan prima samen
Sterker nog dieten in combinatie met flink trainen, is helemaal niet OK. Je lichaam haalt dan haar eiwitte uit je spieren. Waardoor je zorgvuldig getrainde buikspieren worden afgebroken!

Fabels

1) Mijn buikspieren zijn in vet veranderd!
Je buikspieren kunnen niet in vet veranderen. Ze zijn hooguit wat slapper geworden en – door een laagje buikvet – onzichtbaar.

2) Je moet elke dag honderd sit ups doen
In tegendeel, het is juist goed om af en toe een rustdag in te stellen. Je spieren hebben rust nodig om te kunnen herstellen. En kwaliteit gaat nog altijd boven kwantiteit. Beter twintig goed uitgevoerde oefeningen dan honderd slordige sit ups.

3) Vrouwen hebben een aangepast trainingsschema nodig
Nee hoor, de (buik)spieren van vrouwen doen niet onder aan die van de heren. Alleen hebben vrouwen vaak een hoger vetpercentage, waardoor een wasbordje moeilijker te realiseren is (zie feit 1). Maar de buikspieroefeningen blijven hetzelfde.

4) Buikspieroefeningen verkleinen je maag
Dat is een fabeltje. Wel kun je het vet tussen de organen door veel bewegen – dus niet alleen door buikspieroefeningen – laten verdwijnen. Het vet dat tussen je organen zit, is erg ongezond. Niet alleen bij overgewicht kan vet tussen de organen zitten. Ook bij slanke dennen, die onvoldoende beweging krijgen, wordt vet tussen de organen opgeslagen.

Reageer op artikel:
Feiten & fabels: buikspieren
Sluiten