Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Feiten & fabels: flesvoeding

Je leest van alles over borstvoeding, maar wat als je nu geen borstvoeding geeft? Jouw baby krijgt gewoon een flesje. Is flesvoeding minder goed? En moet je zo’n flesje nu eerst koken? Lees hier alle feiten en fabels.

5 Fabels over flesvoeding

1) De fles alleen omspoelen is voldoende
Alleen het flesje na de voeding omspoelen is niet voldoende. Was het flesje en de speen na elke voeding op minimaal 55°C in de afwasmachine. Of maak het in heet sop goed schoon met een flessenborstel. Laat de fles en de speen daarna ondersteboven goed drogen op een schone doek. Blijf de speen en fles eenmaal per dag uitkoken tot je kind zes maanden is.

2) Makkelijk! Flesje meenemen op reis
Het lijkt wel makkelijk een kant en klaar flesje meenemen op reis in de koelbox, maar het is niet verstandig. Je kunt het flesje nooit zo goed koelen als in de koelkast. Ga je op reis? Neem dan een juiste hoeveelheid melkpoeder mee en warm water in een thermofles. Lees hier alles over op reis met je kind »

3) Lekker snel drinken
Je baby moet ongeveer 15-20 minuten doen over een flesje. Als een kind te snel drinkt kan er ook los johannesbroodpitmeel toegevoegd worden aan het flesje, om de voeding in te dikken. Hierdoor gaat een kind dan langzamer drinken. Je kunt ook een speen met een kleiner gaatje proberen, zodat je baby langer over z’n fles doet.

4) Flesvoeding is net zo goed als borstvoeding
Natuurlijk wordt je kind ook groot en gezond met flesvoeding. Flesvoeding mist alleen wel bepaalde afweerstoffen die borstvoeding wel heeft. Vooral het colostrum, de melk die je in de eerste paar dagen na de geboorte produceert, bevat veel belangrijke stoffen.

Tip van de redactie:  Lees hier alle feiten & fabels over borstvoeding »

5) Hoeveelheid voeding kun je zelf bepalen
De voeding voor je baby kun je niet zomaar een beetje gokken. Je baby heeft ongeveer per dag 150 ml voeding nodig per kg lichaamsgewicht. Dus als je baby 3,5 kilo weegt dan heeft hij per dag nodig: 3,5x 150 ml = 525 ml per dag. Dit verdeel je over de dag en voedt niet op verzoek, maar houdt je aan de hoeveelheden voeding. Raadpleeg voor de voeding na de kraamdagen het consultatiebureau, daar kun je ook de exacte voeding die je baby nodig heeft laten bepalen aan de hand van een groeicurve.

5 Feiten over flesvoeding

1) Test de temperatuur goed
Flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35°C (drinktemperatuur). Test de melk altijd even op je lip of binnenkant van je pols. Een fles uit de magnetron kan namelijk koud aanvoelen, terwijl de melk heet is. Schud ook eerst met de fles voordat je voelt.

2) Overgevoelig voor flesvoeding 
Het komt steeds vaker voor dat een kind overgevoelig is voor koemelk. Als je kind bijvoorbeeld last heeft van krampjes is er speciale voeding, die pre-biotica bevat. Ook zijn er speciale voedingen voor baby’s die veel spugen. Lees hier alles over overgevoeligheid >>

3) Baby’s zwaarder van flesvoeding
Baby’s die flesvoeding krijgen, groeien sneller omdat borstvoeding minder proteïne bevat. Een lagere hoeveelheid proteïne kan overgewicht op latere leeftijd voorkomen. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek gedaan onder 1000 baby’s.

4) Flesvoeding bewaren in de koelkast
Het wordt geadviseerd flesvoeding per fles te bereiden. Bewaar je de flesvoeding langer dan één uur dan is er risico op bacterievorming, maak dus liever een fles per voeding klaar.

5) Met welke melk begin je?
In de eerste zes maanden geef je je baby volledige zuigelingenvoeding. Als je baby een half jaar is, kun je overgaan op opvolgmelk. Wanneer je kind een verhoogde kans heeft op een koemelkallergie kun je kiezen voor een hypo-allergene flesvoeding. Wanneer dit niet het geval is, kun je een standaard flesvoeding nemen.

Reageer op artikel:
Feiten & fabels: flesvoeding
Sluiten