Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Feiten & fabels: fopspeen

Wat is er fijner dan een kind dat lekker rustig wordt van zijn fopspeen. Heerlijk toch zo’n snelle oplossing. Maar zijn er nog meer voordelen aan de speen of is een speen juist helemaal niet goed?

5 fabels over de fopspeen

1) Schoonmaken in je eigen mond kan geen kwaad
Wil je de fopspeen van je baby schoonmaken? Stop hem dan nooit in je eigen mond, maar spoel hem af. In je eigen mond zitten bacteriën die er voor zorgen dat het glazuur van de eerste tandjes meteen wordt aangevallen.

Tip! Meer weten over bacteriën en hygiëne? Lees het artikel: hoe vies is het écht voor je kind?.

2) Iets van deze tijd
Heel, heel vroeger gebruikte ze de fopspeen al. Opgravingen in Italië, Cyprus en Griekenland bewijzen dat de speen tenminste al 3000 jaar oud is. Natuurlijk waren ze toen nog niet van plastic, maar werden ze van stof gemaakt. Dus de speen is zeker niet alleen iets van de moderne mama’s.

3) Voor vijfde jaar van de speen af
Onbeperkt spenen is niet de bedoeling. Het is makkelijker om de speen af te bouwen zodra de zuigbehoefte van je baby afneemt. Is je kind toch nog erg gehecht aan zijn speentje zorg er dan voor dat je tóch het spenen begint afte leren rond de eerste verjaardag.  Te lang met een fopspeen heeft nadelen.

Wist je dat?[/roze) In Denemarken en Zweden is een heuse spenenboom. In deze boom kunnen peuters op hun derde hun fopspeen hangen en deze gedag zeggen.

4) Duimen en spenen even lastig
Stoppen met de speen is makkelijker dan stoppen met duimen. Een speen kun je verstoppen, maar een duim niet.

5) Een fopspeen heeft geen nadelen
Een fopspeen is niet alleen handig en fijn voor je baby. Je kind kan later gaan slissen, verkeerd gaan slikken en de tanden kunnen scheef groeien. Het is dus belangrijk om op tijd te stoppen met spenen.

5 feiten over de fopspeen

1) Regelmatig een nieuwe
Op fopspenen moet je niet bezuinigen. Trek af en toe flink aan de speen om te kijken of hij nog goed vast zit en niet aan het slijten is.

Tip! Na hoeveel tijd geef jij je kind een nieuwe speen? Lees snel meer over het vervangen van de fopspeen.

2) Je kunt een fopspeen niet op ieder moment afbouwen
Een speen geeft je kind rust. In onrustige tijden, zoals bijvoorbeeld een verhuizing of de geboorte van een broertje of zusje, is het daarom niet handig om je kind te laten stoppen met de fopspeen.

3) Kook hem schoon
Je kind kan ziek worden van een speen die op de grond heeft geleden of op een vieze tafel. Kook de speen daarom regelmatig uit, wel zo hygiënisch.

4) Miljoenen spenen per jaar
In Europa worden 80 miljoen spenen per jaar verkocht. Nederland loopt al tijden voorop met het advies om een speen te gebruiken.

5) Voorkomt wiegendood
Uit veel studies blijkt dat een fopspeen wiegendood kan helpen voorkomen. Een reden zou zijn dat je kind rustiger in slaapt valt. Je kind draait zich minder om in bed. En zijn tong duwt naar voren tijdens het zuigen, waardoor de keel meer vrij is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feiten & fabels: fopspeen
Sluiten