Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Feiten & fabels: geitenmelk

Baby's drinken gemiddeld 292 liter (moeder)melk per jaar. Als je geen borstvoeding geeft, is koemelk een vanzelfsprekend alternatief. Maar wat als je kind niet goed doet op koemelk? Dan is geitenmelk een goed alternatief. Ook na borstvoeding is geitenmelk een mooi alternatief als je peuter geen koemelk verdraagt.

Waarom geitenmelk?

Geitenmelk is een goed alternatief voor koemelk omdat het beter geschikt is voor de menselijke consumptie. De eiwitsamenstelling envoorkomende vetten maken geitenmelk lichter verteerbaar dan koemelk. Zo doet koemelk er 2,5 uur over om de maag te passeren terwijl geitenmelk daar maar veertigminuten voor nodig heeft. Ook bevat geitenmelk minder natrium en verzadigd vet dan gewone volle melk.

Baby's & geitenmelk

Wie geen borstvoeding geeft of dit wel heeft gegeven maar hier nu mee stopt, komt als vervanging hiervoorsnel uit bij koemelkproducten. Maar juist zuigelingen en peuters kunnen sterk reagerenop koemelkeiwit. Als je kind overgevoelig is, kan zich dat uiten in slecht eten, niet goed groeien, diarree, huilerigheid en krampjes. Uit onderzoek is gebleken dat ruim veertig procent van de kinderen die niet tegen koemelk kunnen, wel goed op geitenmelk reageren. Na de borstvoedingsperiode is dit dus misschien ook een goed alternatief voor je peuter.

Wist je dat...

  • Je nauwelijks verschil proeft tussen verse geitenmelk en verse koemelk?
  • Madonna zweert bij geitenmelk? Haar kinderen zijn er groot mee geworden.
  • In Australië geitenmelk zo populair is dat het maar liefst zes keer zo duur is als koemelk?
  • Er wereldwijd van oudsher meer geitenmelk dan koemelk wordt gedronken?
  • Een geit gemiddeld drie liter melk per dag geeft?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feiten & fabels: geitenmelk
Sluiten