Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Feiten & fabels: kinderopvang

Over kinderopvang wordt veel gezegd en geschreven. Crèche, gastouderopvang, ouderschapsverlof, de mogelijkheden vliegen voorbij. Daarom volgt hier een lijstje met feiten en fabels, zodat je goed mee kunt doen in de discussie!

5 fabels

1) De kwaliteit van kinderopvang is onvoldoende
De Wet Kinderopvang stelt duidelijke eisen aan de kwaliteit van kinderopvang. De opvang wordt gecontroleerd door de GGD. Het inspectierapport is openbaar dus je kunt gewoon checken hoe de kwaliteit bij de opvang van je kind is.

2) Gastouders doen maar wat
Ook aan gastouders worden strenge eisen gesteld. De gastouderbureaus controleren de gastouders en de bureaus worden weer gecheckt door de GGD. Een veilige dubbel check dus.

3) Kinderopvang is onhygiënisch 
Verhalen van poepluiers op de grond, vieze schoonmaakdoekjes en luizen doen de ronde als het gaat om kinderopvang. Hier kun je korte metten mee maken. De GGD stelt namelijk hoge eisen zowel bij kinderopvang als gastouders. Voldoe je niet aan de eisen dan word je niet opgenomen in het register.

4) Je kind krijgt niet voldoende aandacht bij de opvang
Gastouders en leidsters zijn er speciaal voor je kind. Ze zijn goed opgeleid en hebben de ervaring om hun aandacht te verdelen over meerdere kinderen. En ze hebben ook nog eens de kennis in huis.

5) Er is te weinig kinderopvang
Sinds vijf jaar zijn de wachtlijsten aardig weggewerkt. Vergeleken met vijftien jaar geleden is de capaciteit van 20.000 plekken naar 200.000 gegaan. Ook is er meer keus bijvoorbeeld in de vorm van gastouderbureaus.

5 feiten

1)  Je hebt recht op ouderschapsverlof
Als je langer dan een jaar in dienst bent bij je huidige werkgever, heb je recht op onbetaald ouderschapsverlof. Je mag een half jaar lang de helft van je normale aantal uren per week werken of een tijdje helemaal niet. Soms heb je zelfs recht op betaald ouderschapsverlof.

2) Gastouders net zo flexibel als jij
Een gastouder heeft als voordeel dat je niet gebonden bent aan vaste opvangtijden. Dus minder stress in de file, want dan eet je kind gewoon een hapje mee in het gastoudergezin.

3) Gastouders zijn professioneel
Gastouderopvang wordt steeds professioneler. Dit komt onder andere door de Wet kinderopvang, die in 2005 is ingevoerd. Deze wet regelt de kwaliteit, het toezicht en de financiering van kinderopvang.

4) Kinderopvang is duur
Kinderopvang kost inderdaad geld. Daarom is het uitgangspunt van de Wet Kinderopvang ook dat de kosten van kinderopvang gelijk verdeeld moeten worden over ouders, werkgever en overheid.

5) Peuter voelt zich beter bij gastouders
Uit onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat jonge kinderen zich bij gastouders meer op hun gemak voelen dan op kinderdagverblijven. Ze voelen zich veilig, ontspannen en genieten meer van hun activiteiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feiten & fabels: kinderopvang
Sluiten