Redactie
Redactie Gezondheid 12 jul 2018

10 feiten en fabels over ontzwangeren

Een zwangerschap is een grote aanslag op je lichaam en geest. Dat je bevallen bent, wil niet zeggen dat je direct weer helemaal de oude bent. Het duurt gerust weer negen maanden voordat je volledig hersteld bent.

Lees hier feiten en fabels over het ontzwangeren.

5 Fabels

1) Borstvoeding is een anticonceptiemiddel
Ook als je borstvoeding geeft, ben je vruchtbaar. Zelfs als je menstruatie nog even uitblijft, kan je gewoon zwanger worden. De kans is wel kleiner. Lactatie, de afscheiding van melk uit de borstklieren, onderdrukt namelijk de ovulatie.

2) Na de bevalling zit je altijd op een grote roze wolk
Iedereen verwacht dat je na de bevalling op de welbekende roze wolk zweeft. Het is helemaal niet gek als dit niet het geval is en je regelmatig in tranen uitbarst. Dit is niets om je ongerust over te maken. Je hebt last van de baby blues, ook wel kraamtranen genoemd. Je hormonen zijn in de war, je hebt slaapgebrek en je lichaam moet in korte tijd heel wat veranderingen verwerken. Logisch dat je nog niet zo lekker in je vel zit!

3) Zwangerschapskwaaltjes verdwijnen tijdens de bevalling
De zwangerschap veroorzaakt kwaaltjes als vergeetachtigheid, warrigheid, verminderd concentratievermogen en verminderd reactievermogen. Deze verdwijnen met de bevalling niet als sneeuw voor de zon. Je lichaam en hersenen hebben de tijd nodig om te herstellen. Hierdoor kan het wel een jaar duren voordat je geheugen is hersteld.

4) Je kunt direct beginnen met sporten
Met lichte oefeningen en wandelen kan je vrij snel na je bevalling beginnen. Met echt sporten, zeker met buikoefeningen, kan je beter een tijdje wachten. Gun je buikspieren een tijdje rust om te krimpen. Je bekkenbodemspieren zijn overigens ook niet meteen sterk genoeg voor intensief bewegen.

5) Seks en ontzwangeren gaan niet samen
Seks na de bevalling is een spannende gebeurtenis. Vaak is je lichaam er de eerste drie weken nog niet aan toe, maar daarna kunnen jij en je partner gewoon weer van elkaar genieten. Doe wel voorzichtig en bouw het rustig op, overhaast vooral niets.

5 Feiten

1) Moederschap is wennen
Naast vrouw of vriendin ben je ook ineens moeder. Iedere kersverse mama voelt zich wel eens onzeker en is de eerste tijd bezig met het ontdekken van je kind. Ook moet je aan je nieuwe rol wennen, ook je partner en jij moeten elkaar opnieuw ontdekken.

2) Borstvoeding is het beste dieet
Met het geven van borstvoeding verbrand je flink wat calorieën per dag. Dit zorgt er voor dat moeders die borstvoeding geven sneller gewicht verliezen dan vrouwen die geen borstvoeding geven. Hoeveel gewicht je verliest, verschilt van moeder tot moeder. 

3) Ontzwangeren kost tijd
Ontzwangeren is meer dan herstellen van de bevalling. Je lichaam en geest hebben de tijd nodig om weer helemaal de oude te worden. Ze zeggen niet voor niks ‘negen maanden op, negen maanden af’.

4) Ook papa’s ontzwangeren
Kersverse vaders hebben natuurlijk geen last van lichamelijke en hormonale veranderingen, maar ook zij moeten wennen aan hun nieuwe kind. Daarnaast ligt jaloezie op de loer; hij wil ook aandacht!

5) Lijnen en ontzwangeren gaan niet samen
Je lichaam heeft al zijn krachten nodig om te ontzwangeren. Gezond eten is daarom erg belangrijk. Met lijnen kun je voorzichtig beginnen enkele maanden nadat je gestopt bent met borstvoeding geven.

Tip! Weten van welke kwaaltjes je last kunt krijgen tijdens het ontzwangeren? Lees meer in ons artikel ontzwanger-kwaaltjes.

Reageer op artikel:
10 feiten en fabels over ontzwangeren
Sluiten