Redactie
Redactie Ontwikkeling 7 jun 2018

Feiten & fabels: peuteren

Peuters hebben een eigen wil, ze willen alles zelf doen en komen ook nog eens in de puberteit. Maar overdrijven we het niet een beetje? Lees hier de feiten & fabels over peuters!

Fabels

1) Peuterpuberteit bestaat niet
Peuters hebben wel degelijk te maken met een puberfase. Dit is geen verzinsel van ouders met drukke peuters. In deze fase krijgt je kind een eigen willetje en gaat grenzen verleggen. Lees hier alles over de peuterpuberteit.

2) Seksuele voorlichting is nog lang niet nodig
Peuters zijn nieuwsgierig, ook als het om seksualiteit gaat. Hij zit aan zijn piemeltje en vraagt wat ‘die knopjes’ (tepels) zijn. Schuif de voorlichting dus niet voor je uit tot je kind twaalf jaar is. Lees hier hoe je kleintjes voorlicht.

3) Peuters maken nog geen vriendjes
Je peuter maakt wel vriendjes! En kan zelfs hoteldebotel verliefd zijn! Vriendjes maak je gewoon door naast een andere peuter te gaan staan en heel, heel blij te kijken.

4) Lekker in het eigen bedje slapen
Veel peuters raken er snel aan gewend om bij hun ouders in bed te slapen. No way dat ze in hun eigen bedje gaan. Niet zo fijn voor je eigen nachtrust, laat staan voor je seksleven. Lees hier hoe je je peuter in zijn eigen bedje laat slapen.

5) Netjes eten
Zodra je kind mee gaat eten, is het een illusie om te denken dat het meteen allemaal goed gaat. Naast de smeerboel, wil je kind misschien ook alleen maar wit brood, zonder korstjes met chcoladepasta eten. Of hij wil helemaal niet eten. Lees hier hoe je kind lekker leert eten.

Feiten

1) Gezinsuitbreiding zorgt voor een jaloerse peuter
Zodra er een broertje of zusje op komst is, kan het zijn dat je peuter jaloers wordt. Geen volledige aandacht meer en hij moet zijn moeder delen! Lees hier hoe je omgaat met een jaloerse peuter.

2) Ik zeg lekker nee!
“Ik ben twee, en ik zeg NEE!” Je peuter wil op deze leeftijd op eigen benen staan, maar kan dit nog niet. Frustrerend voor je peuter. Lees hier gouden tips voor deze fase.

3) Niet eten, niet slapen
Veel peuters willen niet eten en niet slapen. Dat is heel normaal op die leeftijd, dus schiet niet in de stress. Maar hoe ga je hier als ouders nu mee om? Lees het hier!

4) Fantasie en werkelijkheid loopt door elkaar
Je kind doet op een dag veel indrukken op en heeft een rijke fantasie. Fantasie en werkelijkheid lopen voor die kleintjes vaak nog door elkaar. Geen wonder dat ze bang zijn voor monsters in de kast. Lees hier hoe je om gaat met monsters.

5) Peuters moeilijker dan baby's
Zwitsal deed onlangs onderzoek naar peuters en hun moeders. Wat blijkt? 70 procent van de moeders is vaker boos op haar kind wanneer het de peuterleeftijd bereikt. Bijna de helft van de moeders vindt het vooral lastig dat een peuter niet zomaar meer doet wat je hem opgedraagt.

Reageer op artikel:
Feiten & fabels: peuteren
Sluiten