Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Feiten & fabels: slapen

Slapen doen we zo’n één derde van ons leven. Vooral baby's kunnen er wat van. Of juist niet… Werkt ‘in slaap huilen’ nu wel of niet? En hoe zit het met gewenning?

Lees hier alle feiten en fabels over slapen.

6 Fabels

1) Laten opblijven
Je baby langer wakker houden, zodat hij daarna misschien langer doorslaapt, werkt niet. Juist een oververmoeide baby zal zich verzetten tegen zijn bedje.

2) Flesvoeding
Baby’s die flesvoeding krijgen slapen niet meer dan baby’s die borstvoeding krijgen. Voor je eigen nachtrust is het natuurlijk wel handig als iemand anders de voeding af en toe kan overnemen.

3) Lekker gewend
Slaapt je kind wel lekker in je armen of op je borst? Dan heeft hij geen slaapprobleem, maar is hij gewend bij jou te slapen. Aan jou de taak om hem ook in zijn eigen bedje in slaap te krijgen.

4) Vaste voeding
Hoe sneller je kind vast voedsel eet, hoe sneller hij ‘s nachts zal doorslapen. Hier is helemaal geen bewijs voor, dus alles op z’n tijd.

5) Laten huilen
Je kind laten huilen tot hij in slaap valt, is meestal geen goede methode om je kind te leren slapen. Je kunt het hooguit overwegen als er al een goede slaaproutine is of wanneer je weet dat er echt niets aan de hand is.

6) Volle maan
Of de stand van de maan invloed heeft op ons slaappatroon is niet met zekerheid te stellen. Er zijn een aantal onderzoeken geweest die aantonen dat er waarschijnlijk een verband is tussen slecht slapen en een volle maan. Echter de onderzoeken hierover zijn op zo'n kleine schaal getest dat er meer onderzoek voor nodig is om dit te bewijzen.

Voorkom een voorkeurshouding Als je kind te veel naar links of naar rechts slaapt, kan zijn hoofd aan een zijde plat worden. Bekijk hier hoe je een voorkeurshouding kan voorkomen »

6 Feiten

1) Slaperig na voeden
In borstvoeding zitten hormonen die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt. Lekker want na een goede voeding kun je zelf ook lekker een oogje dichtdoen, vooral omdat je door het hormoon Oxytocine ook nog eens extra slaperig wordt.

2) Ritme van je hart
De meeste baby’s slapen beter als je ze wiegt of bij het geluid van een stofzuiger of ventilator. Waarschijnlijk komt dit doordat je baby in de baarmoeder constant het ritme van je hart horen.

3) Twintig minuten
Je baby doet er gemiddeld twintig minuten over om in slaap te vallen. Geef hem die tijd en laat hem zelf proberen in slaap te komen.

4) Gebroken nachten
Pasgeboren baby’s slapen ongeveer 18 uur per dag! Dat is natuurlijk heel veel, helaas betekent dit niet dat jij ook 18 uur kunt slapen. Een slaapje van je baby duurt vaak niet langer dan 1 a 2 uur, ook 's nachts! En juist dat zorgt ervoor dat je als jonge ouders soms oververmoeid bent.

5) Slaapritme
Een pasgeboren baby’s heeft nog geen slaapritme. Accepteren is het enige wat je kunt doen. Je kunt bij een newborn nog geen slaapritme afdwingen

6) Slaapritueel
Ook al is je baby nog maar jong, je kunt al vroeg beginnen met een slaapritueelt. Door bij elk slaapje dezelfde volgorde van handelingen toe te passen: liedje, verhaaltje, knuffelen, herkent je baby wat er gaat gebeuren. In de avond kun je hier bijvoorbeeld een badje en massage aan toevoegen. 

Reageer op artikel:
Feiten & fabels: slapen
Sluiten