Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Feiten & fabels: verkoudheid

Je snottert zakdoeken vol en je blijft niezen. Verkouden is iedereen wel een paar keer per jaar. Check hier de feiten en fabels. Zo kun je bijvoorbeeld gerust zonder jas naar buiten.

5 Fabels

1) Dik aankleden helpt
Verkoudheid ontstaat niet door tocht of winterkou. Je wordt verkouden door virussen in combinatie met een lage weerstand. Dus als je het trekt, kun je gerust in je spaghettihemdje naar je werk als het vriest.

2) Niet met nat haar naar buiten
Spring gerust met je natte haren op de fiets. Je vat namelijk geen kou door onderkoeling of kou op je hoofd. Je wordt wederom verkouden door virussen en die zitten niet in nat haar of vochtige sokken.

3) Genezende kippensoep
Je oma schonk al een kommetje kippensoep voor je in als je ziek was. De bouillon zou ontstekingen remmen. Jammer, een kopje soep is lekker maar je wordt er niet sneller beter van.

4) Extra groente en fruit zorgt voor meer weerstand
Een overdosis aan groente en fruit helpt niet tegen virussen. Je hoeft niet meer binnen te krijgen dan normale porties. Dus extra vitamines uit een potje zijn niet nodig.

5)  Hand voor je mond
Als je niest of hoest verspreid je bacteriën als je verkouden bent. Een hand voor de mond stopt de verspreiding maar gedeeltelijk. Met je hand voor je mond sproei je alle bacteriën op je hand. Handen wassen is daarom heel belangrijk. Hiermee verspreid je namelijk de meeste bacteriën. Je kunt zelfs beter zoenen dan handen schudden!

5 Feiten

1) Verkoudheid is geen griep
Veel mensen roepen dat ze ieder jaar een paar keer geveld worden door de griep. Een beetje snotteren en hoesten is geen griep. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en vloert je voor minstens een paar dagen in bed. Antibiotica helpt ook niet tegen verkoudheid, wel tegen griep.

2) Neus niet ophalen
Als je collega’s of gezinsleden er niet al te veel last van hebben, is het beter om je neus af en toe op te halen dan flink te snuiten. Als je snuit voert je neus de slijm niet goed af, waardoor je blijft snuiten.

3) Onderdruk je hoest of nies niet
Met hoesten of niesen verwijder je de prikkelende stof uit je lichaam. Als je dit onderdrukt rem je het zelfgenezende vermogen van je lichaam.

4) Extra vitamine C
Een overdosis aan groente en vitamines helpt niet tegen verkoudheid. Wat wel werkt is vitamine C. Deze vitamine verhoogt je weerstand en zorgt dat je je sneller herstelt. Dus sinasappels persen maar!

5) Voldoende rust en goede voeding
Je bent vatbaar voor virussen en bacteriën als niet bent uitgerust of niet goed op je voeding let. Je conditie gaat namelijk achteruit. Neem dus voldoende rust, eet gezond en zorg voor regelmaat. Zo houdt je lichaam energie op de virussen te lijf te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feiten & fabels: verkoudheid
Sluiten