Redactie
Redactie Beauty 6 jun 2018

Feiten & fabels: zonnen

Heerlijk een zonnige zomer! Maar van zonnestralen genieten zonder bescherming is niet verstandig. Maar biedt een shirtje genoeg bescherming? En mag je met een bolle buik nu wel of niet in de zon?

Lees hier alle feiten en fabels!

Fabels

1) Onder een parasol zit je veilig
Natuurlijk zit je onder een parasol meer beschermd dan pal in de zon. Alleen houdt hij niet alle UV-straling tegen, net als de weerkaatsing ervan. Gebruik daarom nog steeds een anti-zonnebrandmiddel.

2) Zonnebanken voorkomt verbranding
Even voorbruinen onder de zonnebank voorkomt niet dat je verbrandt. Extra pigment beschermt je huid alleen tot op zekere hoogte tegen verbranding. Smeer je daarom nog steeds goed in.

3) Als je kind niet verbrandt, stop je met smeren
Het is altijd belangrijk om je huid en die van je kindje te beschermen tegen de zon. Ook als je kind zo gebruind is dat hij niet meer verbrandt, is insmeren belangrijk. Niet alle effecten van UV-straling zijn meteen zichtbaar.

4) Een T-shirt biedt de ultieme bescherming
Het is een groot misverstand dat een T-shirt beschermt tegen zonnebrand. Een luchtig T-shirt biedt niet meer bescherming dan smeren met factor 10. Donkere en dik geweven stoffen beschermen wel iets beter, maar smeer uit voorzorg ook onder de kleding in.

5) Minder bruin met een hoge beschermingsfactor
Het is niet waar dat je met een hoge beschermingsfactor minder bruin wordt. Het duurt misschien wel wat langer, voordat je echt bruin wordt. Maar je kunt hierdoor wel langer in de zon blijven en je wordt gelijkmatiger bruin. Dit is mooier en blijft langer zitten!

Feiten

1) Ga nooit de zon in zonder bescherming
Zonder bescherming de zon in gaan, is geen goed idee. Vooral als je gaat zonnen, moet je voorzichtig zijn. Breng regelmatig een anti-zonnebrandmiddel aan. Zeker om de twee uur en na iedere duik in het water. Ook als je in de schaduw zit.

2) Op het water verbrand je sneller
In het water (en als je net uit het water komt) moet je extra oppassen. Waterdruppels werken als een soort vergrootglas, waardoor je snel verbrandt. Door reflectie verbrand je ook sneller bij een heldere lucht, in de sneeuw en op het zand.

3) Zwanger? Liever niet in de zon
Helaas is het advies: Ben je zwanger? Blijf uit de zon. Onder invloed van zwangerschapshormonen verandert je huid namelijk, waardoor er een zogenaamd zwangerschapsmasker kan ontstaan. Toch de zon in? Smeer je dan goed in met een hoge beschermingsfactor. Draag ook een hoed of pet in de zon. 

4) Striae verbrandt sneller
Als je striae hebt, is je huid dunner doordat hij uitgerekt is. Je huid verbrandt daardoor ook sneller. Pas dus op met zonnen als je striae hebt.

5) De zonnebank is niet schadelijker dan de zon
De UV-straling van de zonnebank is vergelijkbaar met die van de echte zon. De zonnebank is dus niet schadelijker voor je huid dan de echte zon. Het gevaar zit hem in de hoeveelheid UV-straling die je lichaam kan hebben. Dus de hele winter onder de zonnebank en de hele zomer bakken op het strand is geen goed idee.

Reageer op artikel:
Feiten & fabels: zonnen
Sluiten