Redactie
Redactie Shoppen 6 jun 2018

Feng Shui voor de babykamer

De kinderkamer inrichten is misschien wel één van de leukste dingen om als (aanstaande) ouder aan te pakken. Dat wordt meubels, kleuren en dessins kiezen. Misschien is Feng Shui een idee? De kinderkamer is namelijk een fantastische plaats om Feng Shui toe te passen.

Feng Shui wordt uitgesproken als ‘Foeng Sjoewee’ wat letterlijk betekent  ‘wind en water’. Deze twee krachtige natuurverschijnselen vertegenwoordigen de energieën om ons heen. De wind verspreidt de positieve energie en het water houdt de energie vast om voor ons te werken en het leven aangenaam te maken. Feng Shui is een methode om energie te brengen op plaatsen waar dit ontbreekt, door middel van plaatsing of verplaatsing van voorwerpen, meubilair, kleuren en vormen volgens de Feng Shui principes. Door schoonheid te creëren kun je de goede energieën laten stromen; dat is Feng Shui.

Zweverig

Het klinkt misschien allemaal wat zweverig en niet van deze wereld, maar Feng Shui is er om een harmonieuze, comfortabele en vredige leefomgeving te creëren. En deze eeuwenoude, van oorsprong Chinese leer wordt sinds tientallen jaren ook in het Westen door veel mensen toegepast en zij hebben er veel plezier van. Het geeft rust in deze hectische tijden.

Veilig gevoel

Om te beginnen is een kinderkamer aan de achterzijde van het huis de beste plaats. Dit geeft rust en straalt daarom meer veiligheid uit. Het is rustiger en vrediger en je kindje zal zich een stuk minder onzeker voelen. Een kamer aan de voorzijde van het huis kan voor je kind te onrustig zijn. Dit kan tot onzekerheid, de daarbij behorende angstgevoelens en daardoor, met logische gevolg, tot slaapproblemen leiden. Als het mogelijk is, is het een aanrader om de kamer van jullie kindje vlakbij die van jullie te situeren. Zo straalt jullie beschermende invloed over op jullie kind.

Overdag spelen, 's nachts slapen

Een kinderkamer moet rust uitstralen en geven. Maar meestal heeft een kinderkamer een element die niet echt goed communiceert met rust; namelijk rommel! Zorg daarom voor voldoende bergruimte en daarvoor moet de indeling optimaal zijn. Bedenk waar de spulletjes, speelgoed en kleertjes goed kunnen worden opgeruimd. Denk bij de indeling ook aan de toekomst. Als je dat van tevoren goed plant, is het later een stuk makkelijker om de kamer te laten meegroeien met de wensen van je kind. Het kamertje is om overdag te spelen en ‘s nachts te slapen, vandaar dat het zinvol is goede opbergmogelijkheden te creëren, zodat ’s avonds voor het slapen gaan in een handomdraai de speeltjes kunnen worden opgeborgen. Voor slaap is rust nodig, dus weg met die rommeltjes!

Perfecte Feng Shui opstelling

 • Plaats het bedje zo dat je kind de deur kan zien Dat geeft rust en zo kan de “Chi” goed stromen. “Chi” wordt volgens de Chinese filosofie beschreven als een 'circulerende levensenergie’
 • Let goed op het kleurgebruik. Felle kleuren hebben teveel “Yang”. “Yang” betekent onrust. Ze werken overmatig stimulerend en zijn dus niet goed voor de nachtrust van je kind. Denk dus aan Pastel en neutrale kleuren, want deze werken rustgevend.
 • Vloeren van natuurlijk materiaal passen het best bij een Feng Shui inrichting. Denk aan een mooie houten vloer. Maar als je het liefst tapijt hebt, kies dan voor een zachte geluidsdempende soort.
 • Gebruik effen beddengoed. Dit werkt rustgevend!
 • Zacht licht of licht dat kan worden gedimd, creëert een vredige “ Yin-atmosfeer” Yin betekent rust. Deze is ideaal voor baby’s. Is je kind ouder, stimuleer dan het lezen door een lampje op het nachtkastje.
 • Creëer een sfeer van warmte en veiligheid door een foto van het gezin neer te zetten.
 • Hang een kristal voor het raam om de Chi te versterken.
 • Hang mobieltjes altijd voor het raam of boven het voeteinde van het bedje, nooit boven het hoofdkussen! Want boven het hoofdje geeft dat alleen maar onrust.
 • Voorkom rommel onder het bedje!
 • Het is beter om totaal geen apparatuur in de kinderkamer te plaatsen, hoewel dat in deze tijd vrijwel onmogelijk is. Zorg ervoor dat elektrische apparatuur ’s nachts bedekt wordt met een kleedje. De straling van de apparatuur werkt onzichtbaar op het kind en zal onbewust de nachtrust verstoren. Het kan dus de Chi verstoren.
 • Plaats om een gezonde nachtrust te stimuleren, het bed van je kindje niet onder balken, muurkastjes of planken.
 • Vermijd scherpe hoeken en meubeltjes. Zachte afgeronde lijnen zijn het meest ideaal. Denk alleen al aan veiligheid! Tijdens het spelen je hoofdje stoten tegen een scherpe punt of een mooi afgeronde lijn zal net iets minder pijnlijk zijn.
 • Schilder het kamertje en het liefst het hele huis met een verf die zo min mogelijk vluchtige organische bestanddelen bevat. Deze produceren namelijk ozonsporen.
 • Zorg ook voor een speciale plaats voor jullie als ouders. Zet er een lekkere stoel neer of wat kussens. Je zult namelijk zelf ook met enige regelmaat tijd doorbrengen op het kamertje van jullie hummel.
Reageer op artikel:
Feng Shui voor de babykamer
Sluiten