Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Baby 10 dec 2020

Bijzonder (mooi) fenomeen: de Finse babydoos waar baby’s in slapen

Waar wij een goedgevuld kraampakket krijgen (ook niet geheel onbelangrijk!) van onze zorgverzekering, krijgen aanstaande moeders in Finland een heel ander pakket: de babydoos. Een enorme doos vol met spullen die kersverse ouders en hun baby goed kunnen gebruiken.

Het is een kraamcadeau van de Finse overheid aan elke zwangere vrouw. Vroeger kregen alleen de armere gezinnen deze doos, maar uiteindelijk werd de babydoos voor iedereen beschikbaar gemaakt zodat elke baby een gelijke start heeft.

Wat zit er in de Finse babydoos?

In die babydoos vindt de zwangere vrouw een hele uitzet voor de eerste maanden. Denk aan rompers en sokjes, pakjes, een slaapzak, een skipak (warm pak voor de koude winters), full size verzorgingsproducten voor moeder en baby, luiers voor de eerste tijd, een dekentje en beddengoed, een matrasje, speelgoed, een boek, zoogkompressen en condooms voor de ouders om hun seksleven weer op te laten bloeien.

Elk jaar krijgt de doos en de inhoud een ander uiterlijk, maar altijd uniseks, dus iedereen krijgt precies hetzelfde. Grappig is dat ouders dan dus kunnen zien dat een baby van iemand anders uit hetzelfde jaar komt, aan de kleertjes die hij draagt bijvoorbeeld.

Waarom krijgen zwangere vrouwen een babydoos?

De Finse babydoos bestaat al jarenlang, maar werd in eerste instantie alleen gegeven aan vrouwen met een lager inkomen. Doordat zij vaak geen geld hadden voor een wieg, sliep de baby bij de ouders in bed, wat zorgde voor een hoog percentage babysterfte.

Toen de box werd geïntroduceerd, kon deze met het bijpassende matras en dekentje, gebruikt worden als wieg. De babysterfte in Finland nam toen sterk af en nu behoort het land tot een van de landen met het laagste babysterftepercentage ter wereld! Tegenwoordig ontvangt elke zwangere vrouw de box, alleen al om elk Fins kind een gelijke start te geven.

Slapende baby in een doos

Kijk dus niet gek op als je in Finland baby’s in een doos ziet slapen: dat is dé Finse babydoos. De kartonnen doos wordt namelijk nog steeds, overal in huis, als wiegje gebruikt.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Bijzonder (mooi) fenomeen: de Finse babydoos waar baby’s in slapen
Sluiten