Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Flesstress

We weten het allemaal, borstvoeding is de beste start voor je baby. Daarom bestaan er borstvoedingscurussen, -sites en zijn er 101 forums aan gewijd.

Maar waar kun je als onzekere flesvoeding-mama terecht met je vragen? Want flesvoeding geven, kan op zijn tijd best stressvol zijn. Mama en Zo zet de basics voor je op een rijtje.

Welke flesvoeding

Flesvoeding is flesvoeding toch? Niet dus. Er bestaat voeding voor baby's met aanleg voor allergie, voeding voor hongerige baby's, voeding voor… en zo zijn er nog een aantal soorten. Meestal kun je starten met een 'standaard' variant. Tenzij er allergieën in de familie voorkomt, dan is hypo-allergene voeding beter. Mocht je willen veranderen van voeding, doe dat dan in overleg met het consultatiebureau. Zij kunnen advies geven over welke voeding je het beste kunt gebruiken. Gebruik een voeding altijd minimaal twee weken om een goed resultaat te zien.

Hoeveel flesvoeding

Krijgt mijn kind wel genoeg binnen? Dat is iets dat iedere mama – borst- of flesvoeding – zich wel eens afvraagt. Probeer je niet teveel zorgen te maken. Zolang je kind goed groeit en voldoende natte luiers produceert, maakt het niet uit dat hij af en toe (een deel) van een fles laat staan. Bezoek bij onzekerheid gewoon het weeguurtje van het consultatiebureau.

Rekenhulp

Borstgevoede kinderen geven wel aan hoeveel ze willen hebben op een dag; hier zit geen maximale hoeveelheid aan. Op de verpakking van de flesvoeding wordt aangegeven hoeveel melk je kind maximaal mag drinken bij een bepaald gewicht.

Mama en zo tip: Tel het aantal schepjes poeder hardop. Door slaapgebrek – of anderszins warrigheid – ben je de tel zo kwijt. Of koop een containertje waar je voor de hele dag al de benodigde hoeveelheid per voeding in doet. Zo’n torentje kun je ook voor de nachtvoedingen naast je bed klaar zetten!

Hygiëne

Het spreekt voor zich date en goede hygiëne belangrijk is. Kook voor gebruik speentjes en flesjes minimaal drie minuten uit of gebruik een magnetron sterilisator. Ook de eerste maanden wordt aangeraden om flesjes en speentjes dagelijks te steriliseren. Daarna is een wasbeurt in een schone vaatwasser voldoende. In verband met bacteriegroei is opgewarmde flesvoeding maximaal een uur bruikbaar.

Flessen & spenen

Avent, Difrax, Tommy Tippee en vele anderen, de keuze in flessen en spenen is enorm. Hoewel de meeste merken voordelige startersets aanbieden, kan het handig zijn om eerst wat verschillende type flessen en spenen uit te proberen. Niet elk kind drinkt uit iedere fles even goed.

Als je kind ouder wordt, kan het zijn dat hij behoefte krijgt aan een ander soort speen. Maar zolang hij zonder problemen uit een ‘starterspeen’ drinkt, hoef je daar niet bij stil te staan. Wel moet je de speen, in verband met slijtage, ongeveer elke zes weken vervangen.

Opvolgmelk

Wanneer je kind vaste voeding gaat eten, kun je het aantal flesvoedingen afbouwen en overstappen op opvolgmelk. Deze is iets anders van samenstelling en je kind heeft er dan ook minder (maximaal 800 ml per dag) van nodig. Na zijn eerste verjaardag kun je hem in principe gewone melk geven. Maar er is vandaag de dag ook een groot aanbod van speciale ‘peuterzuivel’, waar bijvoorbeeld extra vitamine D in zit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Flesstress
Sluiten