Redactie
Redactie Baby 24 jul 2020

Weet je dat ook weer: 5 x mythes over flesvoeding

Of je nu meteen begint met flesvoeding of dat je op een gegeven moment overstapt op de fles: het roept nogal wat vragen op. Daarnaast gaan er een aantal mythes rond over het geven van voeding (soms ongeacht wat voor voeding) uit de fles. We zetten ze op een rij.

Dit zijn de fabels over flesvoeding, of je nu melk in poedervorm of moedermelk uit een fles geeft aan je baby.

Mythes over flesvoeding

1. Je moet een fles na elk gebruik uitkoken

Gelukkig niet zeg! Flessen uitkoken doe je om alle bacteriën te doden en ze dus te steriliseren. Dit doe je bijvoorbeeld voor het allereerste gebruik en kan je eens in de zoveel tijd weer doen. In plaats van uitkoken, kunnen de meeste flessen ook bovenin de vaatwasser. Lees altijd even de gebruiksaanwijzing bij de fles die je gekocht hebt.

Na elk gebruik haal je het flesje uit elkaar en spoel je het goed schoon met koud water. Daarna was je alles af met heet water en een sopje. Laat vervolgens alle onderdelen drogen op een schone doek. In sommige gevallen is het wel aan te raden de flessen uit te koken, bijvoorbeeld als je baby spruw heeft of ziek is.

2. Een fles moét worden opgewarmd in de magnetron

Dit werd inderdaad wel eens gedaan: water in de fles, even in de magnetron en dan melkpoeder toevoegen. Dit hoeft echter niet. Je kan afgekoeld gekookt water gebruiken voor de fles en vervolgens melkpoeder toevoegen. Een flesje moedermelk kan je opwarmen in een flessenwarmer of een pannetje met warm water. Zo is het gebruik van een magnetron, wat niet iedereen even fijn vindt of zelfs heeft, niet nodig.

3. Zodra je overgaat op flesvoeding, neemt je melkproductie af

Als je minder borstvoeding geeft, neemt inderdaad de melkproductie af, maar als je genoeg blijft kolven of ook borstvoeding blijft geven, dan zal de productie wel voldoende blijven.

4. Je hecht niet met je baby als je flesvoeding geeft

Gelukkig is dit niet helemaal waar, want net als bij borstvoeding neem je de tijd voor je baby, ligt hij in je armen tegen je aan en hebben jullie oogcontact. Je maakt er samen een intiem momentje van. Soms zorgen moeders die flesvoeding geven voor huid-op-huid contact, net als bij het geven van borstvoeding.

5. Hoe duurder, hoe beter

De duurste flesvoeding kiezen, omdat je denkt dat dit de beste is? Dat hoeft niet zo te zijn en mag eigenlijk ook niet zijn, want elk merk flesvoeding moet voldoen aan de wettelijke richtlijnen van de EU.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker. 

Meer lezen?

Fatherly

Reageer op artikel:
Weet je dat ook weer: 5 x mythes over flesvoeding
Sluiten