Tandartsen waarschuwen: “gezonde” fruitspeen is slecht voor het gebit

We willen allemaal dat onze kinderen voldoende vitamines binnen krijgen. Het liefst uit vers fruit of verse groenten. Maar met een baby, die nog niet zo goed zelf kan eten, is dat lang niet altijd even makkelijk. Oplossing: de fruitspeen of het sabbelzakje. Goed idee, of toch niet? Tandartsen waarschuwen nu namelijk voor de gevaren van dit innovatieve babyproduct.

Misschien heb je ze weleens langs zien komen. De fruitspeen en het sabbelzakje. Je vult ze met vers of bevroren fruit en je kindje kan door de gaatjes de smaak opzuigen. Volgens de fabrikanten krijgen kinderen zo gezonde voedingstoffen en vitaminen binnen zonder dat je het risico loopt dat ze zich verslikken in een stukje fruit. Bovendien helpt het (als je ze vult met bevroren fruit) ook tegen de pijn van doorkomende tandjes.

Slecht voor het gebit

Tandartsen waarschuwen nu echter voor de gevaren van de fruitspeen. De speen zou namelijk slecht zijn voor het gebit van jonge kinderen. Samenwerkende tandartsen meldt dat door de hoge suikergehalte en de hoge zuurgraad van fruit gaatjes en tanderosie kunnen ontstaan. Kleine kindjes zitten namelijk vaak uren op de fruitspeen te kauwen en sabbelen. Veel langer dan wanneer ze op een “normale” manier fruit eten. Hierdoor krijgt het gebit niet de tijd om tussendoor te herstellen.

Overige gevaren

Niet alleen is de speen slecht voor het gebit, ook de mondmotoriek zou in gevaar komen. Omdat de speen zo groot is wordt de tong naar beneden gedrukt en kunnen kinderen niet goed slikken. Als kinderen een fruitspeen of sabbelzakje veelvuldig gebruiken kan dit daarom gevolgen hebben voor de spraakontwikkeling of de vorm van het gebit.

Tips

  • Wil je de fruitspeen gebruiken? Doe dat dan niet te lang achter elkaar.
  • Gebruik de fruitspeen ook niet meerdere malen per dag.
  • Je kunt de fruitspeen ook met groente vullen. Die bevatten vaak minder suikers en zuren.
  • Doorkomende tandjes? Een bijtring geeft ook verlichting.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Tandartsen waarschuwen: “gezonde” fruitspeen is slecht voor het gebit
Sluiten