Redactie
Redactie Baby 31 jan 2019

De 10 geboden tijdens je kraamweek

De kraamweek: de een vindt ‘m fantastisch, de ander heeft er nog nachtmerries van. Dit heeft vaak met veel externe factoren te maken: hoe je bevalling ging, hoe je kindje het doet en of je een klik hebt met je kraamverzorgster. Maar een aantal factoren heb je ook zelf in de hand. Om van jouw kraamweek een zo fijn mogelijke tijd te maken, hebben wij 10 geboden voor je op een rij gezet.

Gij zult niet wakker zijn wanneer de baby slaapt
Persoonlijk werd ik helemaal craycray van de kraamzorg die continu riep dat ik moest slapen. Maar dit was omdat ik niet kón slapen. ’s Nachts niet en overdag niet. Waarschijnlijk een combi van hormonen, stress en adrenaline. Maar als je hier geen last van hebt: slaap mens, slááp!

Gij zult geen wasjes draaien
Ah joh, even een wasje in de wasmachine doen. Je bent niet gehandicapt, tenslotte. Jawel, je hebt onlangs een kind door je vajizzle naar buiten laten komen. Tuurlijk ben je gehandicapt! Dus geen wasjes, niet stofzuigen, geen afwas: jij ligt in bed of op de bank en loopt hooguit naar de wc en weer terug.

Gij zult uw mond niet houden als u een feeks van een kraamverzorgster in huis hebt lopen
Ja, hier ben ik dus ook echt niet goed in hoor, dus ik voel je. Je wil je kraamhulp niet voor het hoofd stoten en je voelt je een verwend nest als je om iemand anders vraagt. Maar aan de andere kant: jouw kraamhulp kan je kraamweek maken of breken. Als je je écht slecht voelt bij haar, pak die telefoon en bespreek het met je kraambureau.

Gij zult geen hulp afslaan
Waar je normaal al snel zegt ‘nee joh, dat doe ik zelf wel, bedankt’, ga je deze woorden deze week níet uit je mond laten komen. Sterker nog: je vráágt zelfs om hulp. Moeders die boodschappen doen, vriendinnen die versgemaakte lasagna’s komen brengen: omarm ze en neem gretig deze hulp aan. Je gaat het écht nodig hebben.

Gij zult u niet schuldig voelen als u flesvoeding geeft
Of de borstvoeding nou niet wil lukken, je er niet prettig bij voelt of je op voorhand al besloten had om voor de fles te gaan: ga je niet schuldig voelen. Hormonen doen gekke dingen met je en menig vrouw is – wat mij betreft mede door de borstvoedingsmaffia – in de kraamweek ten onder gegaan aan schuldgevoel omtrent de fles. Nergens voor nodig! Als ze naar de basisschool gaan hoor je niemand er meer over of je kind een tiet of fles heeft gehad, toch?

Gij zult geen ongewenst bezoek ontvangen
Je vriendinnen staan ongetwijfeld te popelen, net als die tante of je buurvrouw. Maar als jij uitgeput op de bank ligt met je tepelkloven en je wallen tot aan je knieën, zit je daar misschien helemaal niet op te wachten. Even geduld alsjeblieft, dus!

Gij zult niet continu iedereen terugapp’en
Ik wilde iedereen laten weten dat ik een prachtige zoon had gebaard, maar natuurlijk krijg je 938 app’jes terug met 74 vragen over de bevalling en je kind. Dit zorgde bij mij voor nogal wat stress tussen het aanleggen, luiers verschonen en kolven door. Zet je telefoon lekker uit dus, niemand die dat níet begrijpt.

Gij zult niet te moeilijk doen
Anno 2019 kun je het jezelf heel erg makkelijk maken. Eten kun je laten bezorgen, evenals boodschappen en andere pakketjes. Je kunt iemand inhuren voor het huishouden – als je je het kunt veroorloven natuurlijk. Zo ja: doen, en geniet ervan!

Gij zult niet denken dat uw leven er voortaan zo chaotisch uitziet
Denk je in je kraamweek dat je gék wordt en dat je leven nooit meer normaal wordt? Je bent niet de enige. Het goede nieuws is: het gaat voorbij. Over een paar maanden huilt je baby al een stuk minder, hoeft hij nog maar om de vier uur gevoed te worden en wordt het al een stuk makkelijker. Echt, álles is een fase. Onthoud dat!

Gij zult niet elke avond gaan koken
Oké ze zijn niet allemaal even gezond, máár er bestaan – zonder reclame te maken – hele gezonde kant-en-klaar-maaltijden zonder onnodige toevoegingen die je prima in de vriezer kunt bewaren. Echt, je gaat zó blij zijn als je je avondmaaltijd alleen maar even hoeft op te warmen als je baby weer zijn huiluurtje heeft…

Door: Karin Broeren

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
De 10 geboden tijdens je kraamweek
Sluiten