Marleen Staal
Marleen Staal Zwanger 7 jan 2019

Zo schrijf je een geboorteplan volgens een expert

Hoe je bevalling verloopt, kun je vooraf niet beïnvloeden. Op het moment zelf gebeurt het, zoals het gebeurt, maar je kunt je wél op heel veel manieren voorbereiden op deze dag. Zoals het maken van een geboorteplan.

Een bevalling kun je niet plannen, maar een geboorteplan helpt je wel het overzicht te bewaren. Zeker als je erg angstig bent voor de bevalling en alles wat er op je af komt tijdens de laatste loodjes moeilijk kunt handelen. Een geboorteplan kan je hierbij een bepaalde rust geven. Daarnaast is alles op papier zetten ook handig voor de verpleegkundige die je tijdens de bevalling helpt en voor de andere aanwezigen in de kraamkamer.

Geboorteplan schrijven

Hoe je een geboorteplan schrijft, verschilt per moeder en wat je wensen zijn. Er zijn wel een aantal richtlijnen die je goed op weg kunnen helpen, zoals je in dit eerder verschenen artikel van ons kunt lezen. Volgens de Amerikaanse vroedvrouw Elizabeth Bachner zijn er vijf punten die je sowieso moet meenemen in je plan.

Hoog of laag risico

Het lijkt misschien een open deur, maar hoe je zwangerschap verloopt, bepaalt voor een groot deel ook hoe je bevalling verloopt. Heb je bijvoorbeeld grote gezondheidsrisico’s of bewandel je fluitend alle afspraken bij de verloskundige? Dit kan invloed hebben op welke keuzes je hebt als het aankomt op waar de bevalling plaatsvindt en of je thuis in bad of toch in het kraambed zal bevallen.

Door vooraf in kaart te brengen wat jouw persoonlijke gezondheidsrisico’s zijn, weet je wat je keuzemogelijkheden zijn en kun je dit vooraf al aardig plannen. Vraag aan je verloskundigen welke opties zij veilig voor jou acht en neem in je geboorteplan ook mee wat je tweede keus is, mocht om wat voor redenen dan ook je eerste plan niet door kunnen gaan.

Wat kan jouw verloskundige?

Hoewel elke verloskundige zo ongeveer dezelfde medische basiskennis heeft, hebben ze stuk voor stuk hun eigen specialiteit. Sommige verloskundigen hebben misschien speciale trainingen gevolgd of hebben door hun jarenlange ervaring vaak te maken gehad met spoedkeizersnedes en weten daardoor wat hier allemaal bij komt kijken.

De juiste verloskundige treffen voor jouw situatie is fijn, dus het kan lonen om je van tevoren goed in te lezen welke verloskundige (en dus ook praktijk) het beste bij je past. Daarnaast kun je ook op emotioneel vlak of wat betreft persoonlijke normen en waarden zoals geloof of levenswijze een heel andere klik hebben met de ene dan met een andere verloskundige.

De juiste verloskundige kan voor jou net het verschil maken, dus het is handig om dit op te nemen in je geboorteplan.

Nodige en onnodige onderbrekingen

Medische noodzaak of een vrij enthousiaste schoonmoeder die ineens aan je kraambed staat. Tijdens de bevalling kunnen veel factoren zorgen voor een onderbreking. Op onderbrekingen zit niemand te wachten, maar ze kunnen zelfs ook schadelijk zijn als hier niet goed mee wordt omgegaan.

Het is goed om in je geboorteplan op te nemen wat je wilt dat er gedaan wordt in bepaalde situaties. Wil je wel of geen ruggenprik als je het echt niet meer trekt bijvoorbeeld. Bespreek dit vooraf goed met je verloskundige zodat jullie op één lijn zitten. Zo voel je je een stukje veiliger als je uiteindelijk op het kraambed ligt en jouw lot in de handen ligt van de mensen om je bed. Op hun beurt is het fijn te weten wat jij graag wilt als support, zodat ze zich gesterkt voelen als ze je helpen.

Veiligheid voorop

Wat betekent ‘een veilig gevoel’ hebben voor jou? Of anders gezegd, waarbij voel jij je het meest op gemak?

Misschien dat een bedbevalling medisch gezien verantwoorder is, maar voel jij je het prettigst in een bevalbad. Bespreek je voorkeuren met je partner en verloskundige waarbij je het prettigst voelt en schrijf dit op in je geboorteplan. Misschien kan tijdens de bevalling niet altijd aan jouw wensen worden voldaan, om wat voor (medische) reden dan ook, maar als je je getriggerd voelt op een bepaald moment, kan je partner of de verloskundige je sneller helpen omdat ze weten wat jou een veilig gevoel geeft.

Je verwachtingen

Hoe zou jouw ideale bevalling eruit zien? Dat geldt voor iedereen anders. Je wensen kunnen alleen nog weleens verschillen met de realiteit. Wat je wil, is medisch gezien misschien niet altijd mogelijk.

Door dit in kaart te brengen in je geboorteplan en tegenover elkaar te zetten, creëer je duidelijk richtlijnen voor jou en je omgeving en waarin je een compromis kan vinden. Let wel: het blijven altijd richtlijnen, want als erop aankomt, staat de veiligheid voor jou en je kindje voorop.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo schrijf je een geboorteplan volgens een expert
Sluiten