Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Geboorteplan

Steeds meer zwangere vrouwen stellen een geboorteplan op. En dat is niet voor niets, een geboorteplan kan angsten en vooral onrust wegnemen.

Ben jij bang voor de bevalling, heb jij hele specifieke wensen als het om de geboorte van je kind gaat of heb je juist nog geen idee hoe je wilt bevallen? Misschien is het nuttig om een geboorteplan op te stellen. Natuurlijk kun je tijdens je bevalling niet alles zelf in de hand houden. Sterker nog, waarschijnlijk heb je op het moment suprème helemaal niets meer onder controle, maar met een geboorteplan is het wel voor iedereen duidelijk wat jouw wensen zijn tijdens de bevalling!

Jouw bevalling

Als je er voor kiest in het ziekenhuis te bevallen, of daar uiteindelijk toch terecht komt, kunnen al die witte jassen en medische termen behoorlijk imponerend zijn. Maar het is en blijft jóuw bevalling. Al die mensen zijn daar om het jou zo aangenaam mogelijk te maken. Over medische ingrepen heb je weliswaar niets te zeggen. Maar er zijn heel veel dingen waarin je wel een keuze hebt. Aarzel dan ook niet om jouw verwachtingen over de bevalling met je verloskundige of gynaecoloog te bespreken.

De ideale bevalling

Bij het opstellen van een geboorteplan stel je je de ideale bevalling voor. Maar de ideale bevalling bestaat niet! Neem dus ook even de tijd om je voor te stellen wat je doet als het allemaal niet zo soepel verloopt. En neem je voor vooral flexibel te blijven. Wees niet bang om van (bevallings)plan te veranderen.

Geboorteplan

De onderstaande vragen kunnen je helpen bij het schrijven van een bevallingsplan. Je hoeft niet op alle details in te gaan. De meeste verloskundigen en kraamverpleegsters nemen altijd de tijd om een A4tje door te lezen, maar twintig kantjes is echt too much

  • Wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen? – Welke keus je ook maakt, bedenk dat je altijd nog van gedachten mag veranderen. Sommige thuisbevallingen eindigen toch in het ziekenhuis. En anderen moeten er ineens niet aan denken om met een aantal centimeters ontsluiting nog in een ‘vieze’ auto voor een ritje naar het ziekenhuis te stappen.
  • Wie wil je om je heen hebben? – Denk je tijdens de bevalling alleen je partner om je heen te dulden? Of heb je ook hulp van bijvoorbeeld een doula, een goede vriendin of andere familieleden? Bedenk ook of je het oké vindt als er tijdens de bevalling een leerling verloskundige, verpleegkundige e.d. aan je bed staan.
  • Hoe wil je bevallen? – In bed, in bad, op de baarkruk, de mogelijkheden zijn eindeloos. Verdiep je dus eens in de mogelijkheden. Al is het, zeker als je je eerste kind verwacht, soms moeilijk in te schatten waar je je uiteindelijk het meest prettig bij zult voelen.
  • No pictures, please! – Wil je dat er tijdens de bevalling foto’s worden gemaakt of gefilmd wordt? Of liever alleen daarna, of misschien pas als jullie allemaal weer een beetje zijn opgeknapt?
  • Hoe denk je over medische zaken? – Zonder de bevalling te willen medicaliseren, is het toch verstandig om even stil te staan bij een aantal zaken. Hoe sta je tegenover pijnbestrijding en andere medicatie? 
  • Hoe zie je de ‘nazorg’? –  Wie knipt de navelstreng door? Wil je je kind direct borstvoeding geven? Willen jullie even rust samen, of moet je partner direct paraat staan om de rest van de familie te informeren?

Is een geboorteplan ook iets voor jou?

Reageer op artikel:
Geboorteplan
Sluiten