Redactie
Redactie Peuter 7 jun 2018

3 tips: geen afleiding tijdens eten

Is jouw peuter ook altijd druk met ontdekken, praten en spelen? Dan kan het best zijn dat hij daardoor geen tijd wil maken om te eten. Hoe zorg je er nou voor dat hij zijn bordje leeg eet? Volg deze drie stappen en voorkom strijd aan tafel!

Tip 1) Geef duidelijke leiding

Peuters willen alles het liefst NU! De peutertijd is daarom hét moment om te beginnen met het bijbrengen van regels. Structuur bieden doe je door duidelijk aan te geven wat je van je kind verwacht. Dat kan alleen als je zelf vooruitdenkt, de leiding neemt en houdt. Stel een paar belangrijke regels vast. Hoe wil je bijvoorbeeld dat je kind aan tafel zit?

Probeer de eetsituatie zo veel mogelijk van tevoren te overzien en geef je kind duidelijke instructies wat je van hem verwacht. Wacht dus niet totdat je kind weer van tafel loopt en je hem terecht moet wijzen. Blijf bij hem zitten terwijl hij zijn broodje eet. Zeg bijvoorbeeld dat als hij drie hapjes op heeft, hij even mag praten. Laat hem zijn stukjes brood die hij in zijn mond stopt tellen. ‘Goed zo, jij bent een goede eter! Ik ben blij dat we zo gezellig eten!’ Je kind voelt zich gewaardeerd en jij hebt geen strijd.

Tip 2) Blijf praten met je kind

Je houdt een contactlijntje met je kind, door te volgen waar hij mee bezig is. Volg je kind en zeg: ‘Jij bent lekker aan het spelen met je blokken, die toren wordt al hoog, zeg!” Zeg wat meer over zijn bouwwerk, hoeveel moeite het hem kost om die toren stevig te bouwen. “Goed zo, we gaan de toren zo beschermen dat hij niet omvalt tijdens het eten. Knap gedaan hoor, en nu gaan we lekker eten. Kan jij eens tellen hoeveel stukjes brood er op jouw bordje liggen? Volgens mij weet jij dat precies!”

Tip 3) Focus op het gedrag

Kinderen leren door imiteren: van jongs af aan kijken ze gedrag van ons af. Het meeste gedrag is aangeleerd, ook lastig gedrag. Dat is fijn, want dat betekent dat het ook weer is af te leren. De valkuil hierbij is negatieve aandacht. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Ook lastig gedrag!

Waarschijnlijk vind je jezelf heel duidelijk als je precies zegt en uitlegt wat en waarom niet mag. “Niet met de blokken spelen, eet je boterham! Stop met spelen, we gaan nu eten!”. Maar je zet je kind niet op het goede spoor door hem steeds te vertellen wat hij niet mag. Hoe meer je aandringt dat hij moet eten, des te koppiger zal hij zich verzetten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Opvoeddesk. Meer info? Kijk op www.opvoeddesk.nl

Reageer op artikel:
3 tips: geen afleiding tijdens eten
Sluiten