Sophie Nortier
Sophie Nortier Mama 22 mei 2020

Géén borstvoeding is ook oké

Borstvoeden is op vele manieren goed voor je kind, genoeg onderzoeken die dat ondersteunen. Maar de nadruk die erop wordt gelegd, maakt ook dat moeders zich vaak geforceerd voelen om borstvoeding te geven of zich zelfs schuldig voelen wanneer ze het, om welke reden dan ook, niet doen. En dat zou niet zo mogen zijn.

Laten we beginnen te zeggen dat flesvoeding niet schadelijk is voor een kind. Er zijn, zeker hier, enorm strenge eisen waaraan babyvoeding moet voldoen. Er zijn misschien voordelen te behalen als het gaat om het immuunsysteem van de baby door borstvoeding, maar er zijn ook genoeg voorbeelden van volwassenen die enkel flesvoeding hebben gehad en nooit ergens last van hebben. Net als dat iemand die een jaar borstvoeding heeft gehad alsnog eczeem kan krijgen en allerlei allergieën kan ontwikkelen.

Maar dit is geen betoog tégen borstvoeding! Dit stuk gaat erover dat het oké moet zijn om zelf jouw keuze te bepalen.

Borstvoeding lukt niet

Er zijn vele redenen waarom een moeder geen borstvoeding geeft. Simpelweg omdat het niet lukt, is er al één. Niet elk vrouwenlichaam reageert op dezelfde manier. Bij sommige moeders komt de borstvoeding niet of moeizaam op gang na de bevalling, anderen krijgen last van ontstekingen of verstoppingen. Je kunt dan besluiten om te blijven pushen en proberen, maar het zou niet erg mogen zijn om te besluiten gewoon te stoppen.

Zorg voor jezelf

Het is namelijk ook ontzettend belangrijk om voor jezelf te blijven zorgen. Zowel fysiek als mentaal is de periode na de zwangerschap zwaar. Je lijf heeft net negen maanden lang een baby’tje ontwikkeld en van energie voorzien en vervolgens heeft het een zeer intensieve en traumatische ervaring achter de rug; de bevalling. En of dit nou een vaginale bevalling is geweest of een keizersnede, je lijf heeft het zwaar te verduren gehad. Gooi daar nog even de fysieke en mentale aanslag van het verse moederschap bovenop en je hebt genoeg reden om jezelf soms even voor te trekken als het gaat om lieve zorg.

Nee, dat betekent niet dat je niet voor je kind zou moeten zorgen. Maar net als in het vliegtuig geldt in het dagelijks leven, je kunt niet goed voor anderen zorgen als je zelf ergens aan onderdoor gaat. Eerst jezelf van een zuurstofkapje voorzien, voordat je dat bij je kind doet.

Het heeft dan ook geen enkele zin om je met pijn en moeite jezelf constant in bochten te wringen om die borstvoeding voor elkaar te krijgen. Je melk-flow zal niet lekker lopen en de stress die jij ervaart zal zeker ook overslaan op je kind.

Je baby wil niet

Naast dat het bij jezelf niet lukt, kan het ook zijn dat je baby niet zo goed gaat op de borstvoeding. Niet genoeg zuigkracht, spruw, een te kort tongriempje of het is gewoon een slapende sabbelaar. En ja, hiervoor kun je een lactatiekundige inschakelen. En ja, dat kán helpen. Maar, het kan ook zo zijn dat dit niet voldoende werkt voor jullie. En dan kun je natuurlijk op zoek gaan naar nóg een lactatiekundige of nóg een. Maar het is ook oké wanneer je gewoon besluit dat het niet werkt.

Vertrouw op jezelf

Jij en je baby voelen het best aan wat jullie nodig hebben. En jij, als moeder, maakt écht de juiste keuze voor jullie situatie, ook zónder invloeden van buitenaf. Jouw moederinstinct geeft voldoende input voor deze beslissing.

De druk van buitenaf kan je hier onzeker over maken, maar je kunt er echt op vertrouwen. De kans is groot dat later toch tot dezelfde conclusie komt, als waar je al vanaf het begin mee in je hoofd liep. En dat je achteraf terugkijkt en je afvraagt waarom je je toch zo hebt laten beïnvloeden door de meningen en verhalen van anderen.

Kolven

Dan kun je zeggen; ‘Maar dan kolf je toch gewoon?’. En ja, dat is een optie. Maar dit brengt ook de nodige ‘problemen’ met zich mee. Een baby krijgt namelijk in de eerste drie maanden, gemiddeld acht tot vijf voedingen per dag. Dit betekent acht tot vijf keer per dag gaan zitten om te kolven, het kolfapparaat schoonmaken, steriliseren en drogen. Vervolgens gaan zitten om de baby het flesje te geven, waarna je ook het flesje weer moet schoonmaken, steriliseren en drogen.

Zeker in de eerste periode, met acht voedingen per dag, blijft er behoorlijk weinig tijd tussendoor over om van je kindje te genieten of zelf je rust te pakken. En grote kans dat de baby al hard begint te krijsen van de honger, terwijl jij nog bezig bent met kolven. Daarnaast kun je de deur niet uit voor langere perioden op een dag, omdat je elke drie tot vier uur weer jezelf moet aankoppelen.

Jij wil niet

En dan is er nog de reden die misschien wel het meest wordt veroordeeld; jij wil het niet. En daarover zouden we ons met z’n allen toch eens goed achter de oren moeten krabben… Want wie zijn wij om te oordelen over de keuze van een ander, waarvan we de achtergrond niet kennen of een die persoonlijk misschien niet zouden maken?

Carrière

Een vrouw kan heel veel redenen hebben voor deze keuze. Zo kan zij bijvoorbeeld een carrière hebben die direct weer haar aandacht vraagt. Dat de verdeling in huis op een andere manier is geregeld dan men volgens het ouderwetse gezinsplaatje gewend is, betekent niet dat dit schadelijk is voor een kind. Van een partner die wellicht vaker de fles geeft, wordt een kind niet ziek en ook geen ongelukkig mens. Sterker nog, waarom zou een kind niet dezelfde soort band mogen ontwikkelen met beide ouders?

Self care

Daarnaast zijn er ook mensen die zowel fysiek als mentaal enorm waarde hechten aan rust. Borstvoeding geven zelf vraagt al de nodige energie. En wanneer je de nachtelijke voedingen kunt afwisselen met je partner, kun je veel sneller herstellen van de bevalling.

Laten we ook de sociale beestjes onder ons niet vergeten. Men oordeelt erg makkelijk over de moeders die behoefte hebben aan een soortgelijk sociaal leven, als dat ze voor de zwangerschap hadden. En ook dat is oké.

Andere keuzes zijn niet minder goed

Wij mensen zijn allen anders. Ieder stelt zijn of haar eigen prioriteiten. En zo lang deze niet in de weg staan van de fysieke en mentale gezondheid van een kind, is dit zijn of haar goedrecht.

Er is niet maar één manier van goed opvoeden. Binnen ieders vriendenkring, gezin of bedrijf, maken ouders verschillende keuzes. Zij zelf zijn allen anders opgevoed door hun ouders en (in de meeste gevallen) ook goed terecht gekomen. Dus in plaats van elkaar te veroordelen, kunnen we elkaar beter respecteren en steunen. Wellicht leer je zelfs nog iets van elkaar.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Géén borstvoeding is ook oké
Sluiten