Redactie
Redactie Beauty 6 jun 2018

Geen jeugd, wel puistjes

Ben je de pubertijd ongeschonden doorgekomen, krijg je nu ineens puistjes! Dat is niet de afspraak. Helaas hebben veel vrouwen last van pukkeltjes. Lastig, maar wat doe je er aan?

Pukkeltjes en puistjes ontstaan doordat je al een vette huid hebt, je hormonen die zo nu en dan lekker schommelen, zon of stress. Als je ineens pukkeltjes krijgt op een plaats waar je het nooit had, kan het ook aan een ander dat je bent gaan gebruiken beautyproduct liggen  Toch is de boosdoener vaak niet helemaal duidelijk. Chocolade, mayonaise en varkensvlees hebben er in ieder geval helemaal niets mee te maken.

Zwanger en puistjes

In de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je, onder invloed van je hormonen, ineens last krijgen van puistjes. Vooral in je gezicht, op je rug en je borst. Je zwangerschapshormonen stimuleren de vetklieren in je huid en het duurt even voordat je huid weer in balans is.

Verbeter je huid!

Echt helemaal van pukkeltjes afkomen, is lastig. Met de onderstaande tips, beperk je de schade. Heb je echt veel last van puistjes en vind je het erg vervelend, ga dan langs bij de schoonheidspecialist of huisarts.

Tip 1: Blijf er van af!
Ga niet plukken of krabben aan je puistjes. Je verspreidt alleen maar bacteriën die het allemaal alleen nog maar erger maken. Ook loop je de kans dat je pukkeltjes verdwijnen, maar er blijvende littekens overblijven. Knijp daarom ook alleen rijpe puistjes uit. Je herkent de rijpe varianten aan een wit of gelig kopje. Ga dan ook zorgvuldig te werk. Was je handen en gebruik papieren tissues om het puistje ui te knijpen.

Tip 2: Houd je huid schoon
Het is belangrijk dat je je huid goed schoon houdt. Overdrijf alleen niet. Als je te veel boent en schrobt, krijg je een droge huid. Om je huid te beschermen gaat hij meer talg aanmaken, waardoor er meer pukkeltjes ontstaan. Reinig daarom je huid twee keer per dag met producten geschikt voor jouw huidtype. Denk aan een milde scrub een keer per dag, een lotion en een verzorgende crème. Veel beautymerken hebben een drie stappenplan voor iedere dag, die je huid stralend houden.

Huidtype

Wat is jouw huidtype? Heb je een vette huid, een droge of een combinatie hiervan?

  • Vette huid: voelt vet aan, grote, zichtbare poriën, last van mee-eters en puistjes, textuur van de huis is vaak dik en ruw.
  • Normale huid: voelt niet droog en niet vet aan, poriën zijn zichtbaar, maar niet groot, af en toe puistjes en geen glimmende neus, kin of schrale wangen.
  • Droge huid: een dunne, papierachtige textuur, voelt droog aan, fijne porien, schilferachtige plekjes, zelden tot nooit puistjes.

Tip 3: Geen alcohol
Gebruik geen producten met veel alcohol om je gezicht te reinigen. Je huid droogt hiervan erg uit en gaat dan ook extra talg aanmaken. Meer talg betekent een vettere huid en meer pukkeltjes. Niet doen dus!

Tip 4: Niet laten broeien
In de winter krijgen meer mensen last van pukkeltjes. Je huid krijgt niet zoveel ‘frisse’ lucht doordat je warme kleren aan hebt. Je huid kan daardoor lekker gaan broeien. Warme sjaals en coltruien kun je daarom beter vermijden. In de zomer verdwijnen je pukkeltjes door de zon meestal weer vanzelf. Ontstaan ze juist in de zon, dan heb je een zonneallergie en kun je er beter uit blijven.

Tip 5: Lekker zweten
Heb je lekker gesport of hard naar de winkel gefietst? Douche dan het liefst meteen er na en blijf niet te lang met zweet lopen. Hitte en zweet doen een onrustige huid geen goed. Ook hier gaat je huid weer broeien en jeuken, waardoor er weer meer irritaties en puistjes ontstaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen jeugd, wel puistjes
Sluiten