Zwanger en geen zin in seks: zo deal je ermee

Er gebeurt zoveel met jou en je lichaam tijdens je zwangerschap, dat het heel normaal is dat seks onderaan je prioriteitenlijstje komt te staan. Maar je partner vind het vast jammer dat je minder zin in seks hebt nu je zwanger bent.

Hoe houd je het leuk voor jezelf en je partner?

Zwangere vrouwen hebben toch altijd zin?

Allerlei onderzoeken wijzen uit dat zwangere vrouwen gek zijn op seks. Hun vagina is beter doorbloed, elke aanraking voelt door de hormonen intens aan en je hebt hechtingsdrang. Wat even vergeten wordt, is dat je door allerlei kwaaltjes en ongemakken, misschien helemaal niet zit te wachten op een stevige vrijpartij. En dat in je eerste en derde trimester je libido meestal ver te zoeken is. Sterker nog, recent onderzoek wijst uit dat stellen tijdens een zwangerschap juist minder seks hebben dan in de rest van hun relatie.

Oorzaken van een laag libido

Geen zin in seks hebben tijdens je zwangerschap, is dus zo raar niet. Maar welke oorzaken liggen hier achter?

 • Je voelt je onaantrekkelijk en ellendig
  Laten we eerlijk zijn, zo’n dikke buik is niet bepaald een libido verhogend aspect van je zwangerschap. Laat staan alle kwaaltjes, zoals misselijkheid en aambeien, die erbij komen kijken.
 • Je bent bang om de baby pijn te doen
  Natuurlijk weet je dat seks geen kwaad kan voor je baby, maar toch is het een vreemd gevoel om seks te hebben terwijl je je baby in je buik voelt bewegen. De constante herinnering aan je zwangerschap zorgt ervoor dat je je dikke buik en baby niet even weg kan denken voor een romantische avond.
 • Je bent on-ge-loof-lijk moe
  Een klein mensje in je buik laten groeien is geen makkelijke klus. Jouw lichaam heeft daarom alle energie nodig om je baby te helpen ontwikkelen. Het resultaat is veel dutjes en de neiging om staand in slaap te vallen zodra je je kussen ziet.
 • Je gaat volledig op in je zwangerschap
  Naast alle ongemakken, is zwanger zijn ook gewoon heel mooi. Alle veranderingen, het eerste schopje: je geniet er met volle teugen van. Zoveel, dat je je partner en jullie seksleven eigenlijk uit het oog verliest.

Lees ook: 10x dit vertelt niemand over seks na de bevalling

Tips om je seksleven toch leuk te houden

Als je geen zin in seks hebt, is het makkelijk om te denken: so what? Dat komt wel weer. Maar daar worden jij en je partner uiteindelijk niet gelukkig van. Intiem blijven is belangrijk voor je relatie. Wij geven 5 tips:

1. Praat met je partner

Communicatie is heel belangrijk. Zeg hoe je je voelt, laat je partner uitleggen wat dat met hem of haar doet. Blijven praten en lachen, is belangrijk. Als seks bespreekbaar is, wordt het geen grotere issue dan het hoeft te zijn.

2. Zoek andere, comfortabele standjes

Als je een wat dikkere buik hebt, zijn niet alle standjes meer fijn en kan seks ook pijn doen. Verdiep je daarom eens in wat creatieve standjes waar bij je buik niet in de weg zit en je dus ook niet constant geconfronteerd wordt met je zwangerschap, maar beter in het moment kan opgaan.

3. Geniet van elkaar zonder ‘de daad’

Als jouw libido echt gesneuveld is, zijn er genoeg andere manieren om intiem te blijven. Een uitgebreide massage klinkt niet slecht toch? Of gezellig uit eten gaan? Seks is niet de enige manier om de vonk in jullie relatie te houden.

Lees ook: Wanneer het niet veilig is om seks te hebben als je zwanger bent

4. Ga zelf aan de slag

Geen zin in gefrummel aan je lijf, maar heb je wel behoefte aan seks? Masturberen is dan een goede optie. Je krikt gelijk je libido op en wie weet kun je je partner erbij betrekken. Seks hoeft niet alleen om penetratie te gaan.

5. Maak af en toe zin

Uiteindelijk is er altijd wel iets te verzinnen waarom je geen seks wilt. Maar feit blijft dat seks belangrijk is voor je relatie. Het brengt jou en je partner dichter bij elkaar, versterkt je gevoel en vermindert stress en irritaties. Laat het gemiddelde wat je voor je zwangerschap had los en ga voor de hoeveelheid seks die je wel kunt opbrengen.

Lees ook: Seks tijdens je zwangerschap: om deze redenen voelt het anders

Reageer op artikel:
Zwanger en geen zin in seks: zo deal je ermee
Sluiten