Redactie
Redactie Mama 7 jun 2018

Geen zin in seks

Net mama? Dan is de kans groot dat je libido tot onder het nulpunt is gedaald. Razende hormonen en veeleisende babyschema’s eisen zo hun tol. En die extra kilo’s die je meezeult, werken ook niet extra lustverhogend.

Voor veel mama’s is seks niet meer dan nog een punt op haar to-do lijst. Dat is natuurlijk dodelijk voor je libido. Zonde ook, want seks is niet iets dat je voor je partner moet “doen”, maar vooral ook voor jezelf. Nieuwe mama’s storten zich zo vol overgave op hun moederrol, dat ze dat nog wel eens willen vergeten. Seks is leuk!

Valse verwachtingen

Wanneer je – of je partner – er van uit gaat dat je binnen zes weken na de bevalling weer je oude sexy zelf zult zijn, kom je vast van een koude kermis thuis. Maar als je sowieso verwacht het eerste half jaar geen seks meer te hebben, doe je waarschijnlijk ook niet erg meer je best. En dat is ook weer niet de bedoeling. De waarheid ligt – zoals altijd – ergens in het midden.

Psychologen schatten dat maar liefst 15 tot 20 procent van de stellen een seksloos huwelijk heeft.

Prioriteiten

Het is volkomen normaal dat je als nieuwbakken ouders tijdelijk de seksuele interesse in elkaar verliest. Eerst hoefde je alleen rekening met elkaar te houden, nu is er een derde partij in het spel. Je prioriteiten liggen even ergens anders. Ontspannen vrijen is er bovendien niet meer bij. Seks met de babyfoon op stand-by leidt behoorlijk af, laat staan met een wiegje naast het ouderlijke bed. Waak ervoor dat deze seksloze periode niet te lang duurt. Tijd voor liefde en lust tussen de luiers kun – nee moet – je maken. Lees hier onze tips »

Libido Tips

  • Seks begint tussen je oren. Laat op een onbewaakt moment je fantasie de vrije loop. En bespreek – als je durft – die fantasieën met je partner.
  • Prikkel je zintuigen. Neem een lang bad bij kaarslicht met een goed glas wijn. Of stap onder een warme douche en masseer jezelf daarna met een geurige olie. Of beter nog; laat je masseren!
  • Neem de tijd om lekker met elkaar te knuffelen. Intimiteit is meer dan alleen 'De Daad'. Onderzoek toont aan dat wanneer je vaak knuffelt, seks vanzelfsprekender wordt.
  • Doe aan sport. Dagelijks dertig minuten bewegen bevordert de aanmaak van libidoverhogend hormoon testosteron. Ook komt bij sporten endorfine vrij.

Communicatie

Met een beetje communicatie heb je je liefdesleven zo weer op de rit. Wees vooral duidelijk over wat je wel en niet wilt, of aankunt. Misschien heb je wel behoefte aan knuffelen, maar ben je nog wat huiverig voor de werkelijke daad en hou je je partner daarom op een afstand. Je wilt immers niet dat hij zich afgewezen voelt. Maar door je – onbedoeld – als een ijskonijn op te stellen, kwets je hem meer. En misschien is ook hij wel bang voor de eerste keer. Bang om jou pijn te doen. Of bang voor flashbacks van het moment dat jij met bruut geweld jullie kind op de wereld perste.

Reageer op artikel:
Geen zin in seks
Sluiten