Redactie
Redactie Spelen 6 jun 2018

Geen zin om te spelen met je kind

Toen je zwanger was had je je vast voorgesteld om lekker met je kind te spelen. En als je dan even mijmerde dan zag je het al gebeuren. Samen bouwen, gooien, slepen, puzzelen en knutselen. Nu je kind er is, blijkt dat samen spelen toch lastiger dan gedacht.

Mama is nog even bezig

Sterker nog, er zijn momenten dat je jezelf erop betrapt dat je helemaal geen zin hebt om samen met je kind te spelen. Alles in je systeem zegt nee als je weer moet schakelen naar het kind-tempo terwijl je eigen to-do lijst zeker al 3 maanden in je hoofd rondzingt. Toen je baby klein was ging het nog wel, maar nu je kind groter is en je geregeld “mama, spelen” hoort, hoor je jezelf ook steeds vaker zeggen “mama, is nog even bezig”.

Alle ballen in de lucht

Als je alles wilt doen wat op je to-do lijst staat, heb je aan een week nog niet genoeg. Vrouwen lijken uitgerust te zijn met ‘volhouden’, ‘doorzetten’, maar vooral met ‘doorgaan’. De meeste vrouwen doen veel en rusten niet totdat het af is. Alles doen wat je ‘moet’ doen is een mooi streven maar vaak niet haalbaar. En heb je iets gedaan, dan is er wel weer iets anders om te doen dat net zo belangrijk lijkt. De grootste illusie van allemaal is dat iedereen zegt “geniet ervan” en jij maar denkt “hoe dan, wanneer dan? Het is zo veel.”

Jij bent nummer 1

Voor je kind ben jij hun wereld, jij bent de allerliefste, de mooiste en de allerbeste. Alles waar jij van vindt dat je het moet doen, daarvan vindt je kind dat je het niet hoeft te doen. Je kind houdt zo ontzettend veel van je dat het werkelijk de hele dag bij je wil zijn. Ze willen je al hun liefde geven en dat doen ze door hun wereld met jou te delen. “Mama, kom je spelen?”

10 minuten

“Maar hoe vermaak je je kind de hele dag?” Niet! De hele dag is niet de bedoeling. Denk eerder aan blokken van tien minuten verdeeld over de dag met de volledige aandacht van jou voor het kind en het spel. Zo wordt ‘de hele dag spelen’ geen opgave omdat je het moeiteloos kan vervangen door even 10 minuten volle aandacht en dat een aantal keer op een dag. Een hele dag hoeft niet, maak je daar vooral ook niet druk om. Spel is vermaak, het is plezier en ontspanning, het is leuk, het is los van alles én het is even samen. Het is thee drinken met de poppen en ‘doen alsof’ spelen… Het ouderschap kan veel van je vragen maar die tien minuten samen spelen zijn voor je kind onbetaalbaar. En voor jou uiteindelijk ook. Want met de gekste verhaallijnen lig je ’s avonds in je bed met een grote lach.

Tip! Samen spelen terwijl het buiten regent? Wij hebben 6 tips voor spelletjes die je binnen kunt doen als het buiten regent.

Door Barbara Benet.

Reageer op artikel:
Geen zin om te spelen met je kind
Sluiten