Gekolfde moedermelk bewaren, invriezen, ontdooien en verwarmen

Als je borstvoeding geeft zul je misschien ook wel eens wat melk kolven. Maar hoe kun je de afgekolfde moedermelk nou het beste bewaren, ontdooien en verwarmen?

Als je geluk hebt en het kolven verloopt soepel, dan lukt het je wellicht om een voorraadje moedermelk aan te leggen. Maar hoe ga je er na het kolven het beste mee om? Wij vertellen het je.

Let op: Onderstaand schema is een richtlijn.

Bewaarbakjes voor moedermelk

Moedermelk dien je bij voorkeur te bewaren in goed afsluitbare bakjes of flesjes van glas of hard plastic. De bakjes of flesjes kun je voor (en na) gebruik reinigen in een vaatwasser of afwassen met een warm sopje, grondig afspoelen en goed laten drogen. Vul de bakjes of flesjes nooit helemaal tot aan de rand met moedermelk, maar laat wat ruimte voor het uitzetten van de melk tijdens het invriezen.

Tip! Door op het bewaarbakje een etiket met de datum en het tijdstip van afkolven te plakken, weet je precies hoe lang je de melk al hebt bewaard.

Bewaren van moedermelk op de juiste temperatuur

Colostrum:   bij kamertemperatuur tot 12 uur
Colostrum:   in de koelkast tot 8 dagen

Verse moedermelk:   bij kamertemperatuur tot 10 uur
Verse moedermelk:   in de koelkast tot 8 dagen

Moedermelk:    in het vriesvak van de koelkast tot 2 weken
Moedermelk:    (kleine) vriezer die je vaak opent en sluit tot 4 maanden
Moedermelk:    diepvries met een constante temperatuur van max. -18° C tot 12 maanden

Ontdooide moedermelk:  in de koelkast tot 24 uur
Ontdooide moedermelk:  bij kamertemperatuur zo snel mogelijk gebruiken

Tip! Met kamertemperatuur wordt een temperatuur tussen de 19 tot 22° C bedoeld. De temperatuur van de koelkast is idealiter 0 tot 4° C. Plaats je de melk in de koelkast, plaats dan de melk liever niet in de deur. Op die plek schommelt de temperatuur door het open en dicht doen van de deur.

Ontdooien en opwarmen van moedermelk

De bevroren melk kun je het beste ontdooien door deze een nacht in de koelkast te plaatsen. Heb je daar geen tijd voor dan kun je het flesje ook in warm water (37°C) plaatsen.
Het wordt afgeraden om moedermelk op te warmen in de magnetron omdat er dan belangrijke vitaminen en mineralen verloren gaan. Ook kunnen de hotspots in de magnetron ervoor zorgen dat melk onevenredig wordt verwarmd. Hierdoor kan je baby zijn mondje verbranden. Is de nood echt hoog dan kan voor één keertje natuurlijk geen kwaad om de melk in de magnetron te verwarmen. Maar check dan wel altijd de temperatuur voor je het flesje aan je baby geeft.

Bacteriën in moedermelk

Net als andere voedingsmiddelen is moedermelk aantrekkelijk voor bacteriën. Uniek is echter dat allerlei antistoffen in de moedermelk ervoor zorgen dat een snelle vermeerdering van ongewenste bacteriën wordt tegen gegaan. Als de melk binnen tien uur na het afkolven gebruikt wordt, dan kan je de melk buiten de koelkast bewaren.

Moedermelk in de vriezer

Laat de melk – voor je deze gaat invriezen – in de koelkast afkoelen. Je kunt kleine porties moedermelk eventueel na afkoeling tot gelijke temperatuur bij elkaar worden voegen en samen invriezen. Plaats de afgekoelde moedermelk bij voorkeur binnen 48 uur in de vriezer. Duurt het langer dan 48 uur dan is de melk mogelijk minder lang houdbaar.

Restjes moedermelk

Drinkt je baby zijn flesje met afgekolfde melk niet helemaal op? Dan kun je het restant van de melk in de koelkast bewaren tot de volgende voeding. Bacteriën in het speeksel van de baby kunnen er wel voor zorgen dat de melk minder lang houdbaar is dan normaal.

Tip!Hoewel er weinig mis kan gaan, geldt in alle gevallen: bekijk altijd of de melk er niet bedorven uitziet en of de geur nog goed is.

Bron: La leche League

Lees ook:

Reageer op artikel:
Gekolfde moedermelk bewaren, invriezen, ontdooien en verwarmen
Sluiten