Redactie
Redactie Zwanger 7 jun 2018

7 gênante zwangerschapskwaaltjes

Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je lichaam. Verstoppingen, aambeien en in je broek plassen, het kan allemaal. Wij zetten zeven gênante zwangerschapskwaaltjes én oplossingen voor je op een rij!

1) Jeukende borsten

Veel vrouwen krijgen in het begin van hun zwangerschap last van jeuk aan hun borsten. Maar in de maanden die volgen kan de jeuk op de gekste plekken opduiken. Als je gek wordt van de jeuk helpt mentholpoeder goed. Verkoeling, door een ventilator of een koel bad brengt ook verlichting.

2) Vaginale schimmelinfectie

Het is normaal dat je tijdens je zwangerschap last hebt van wat meer witte afscheiding dan normaal. Gaat het jeuken of voelt het pijnlijk of branderig aan? En is de kleur van de afscheiding niet meer wit maar bruin of groen, dan heb je een schimmelinfectie. Dit komt veel voor, dus schaam je niet! Het heeft alles te maken met de verandering van zuurtegraad van je vagina. De huisarts kan je helpen met een crème of tabletten. Lees hier meer over afscheiding tijdens je zwangerschap »

3) Snel opgewonden

Eigenlijk geen kwaaltje en niets om je voor te schamen. Tijdens je zwangerschap kun je ineens veranderen in een ware nymfomane. De hormonen gieren door je lichaam en je vagina is extra doorbloed, geen wonder dat je je man iedere minuut van de dag wilt bespringen. Natuurlijk is dit niet bij iedereen zo, het tegenovergestelde is (helaas voor je partner) ook goed mogelijk.

4) Last van aambeien

Gelukkig krijgt niet iedere zwangere vrouw te maken met aambeien, maar als je er last van hebt is het knap lastig. Aambeien zijn zwellingen van de adertjes rond de anus. Ze kunnen jeuken en pijn doen, maar je kunt ook last hebben met naar de wc gaan. Een ijskompres verzacht de pijn. Bij de drogist of apotheek kun je ook zalfjes krijgen die de aambeien laten verdwijnen. Bekijk hier meer tips om aambeien te voorkomen »

5) Lekkende borsten

Vaak denk je dat je pas last kunt krijgen van lekkende borsten als je bevallen bent en borstvoeding geeft. Niets is minder waar. In de laatste maanden van je zwangerschap kunnen je borsten al gaan lekken. Leuk is anders, vooral als je op een feestje of in een belangrijke bespreking bent. Stop daarom een extra laagje (bijvoorbeeld een grote wattenschijf of zoogkompres) in je bh waardoor de melk niet door je bloes komt.

6) Uitblijvende of harde ontlasting

Tijdens je zwangerschap werken je darmen langzamer, waardoor je moeite kunt hebben met naar de wc gaan. Neem geen laxeermiddel, maar eet vezelrijk (volkorenbrood, groente en fruit), drink veel en zorg voor voldoende beweging.

7) In je broek plassen

Als je voor het eerst in je broek plast, is het even schrikken, maar in de laatste maanden van je zwangerschap is dit zeker niet raar. Het kan zijn dat je iedere keer als je lacht, hoest of niest een natte broek hebt. Het komt doordat je baby op je blaas drukt en het hormoon progesteron dat je lekker laat ontspannen. Je kunt je blaasspieren trainen door ze sterker te maken. Train je bekkenbodemspieren door je spieren aan te spannen (doe net alsof je je plas ophoudt) en laat de spieren daarna weer los.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 gênante zwangerschapskwaaltjes
Sluiten