Sherita Jager
Sherita Jager | LinkedIn Baby 2 sep 2019

Bedenker Jenna van de gender reveal party heeft achteraf spijt

De Amerikaanse blogger Jenna Karvunidis, moeder van 3, maakte in 2008 de bekende gender reveal party’s ongekend populair, maar heeft nu dankzij haar oudste dochter twijfels bij het hele concept.

Een mijlpaal

In 2008 zorgde de Amerikaanse blogger Jenna Karvunidis ervoor dat de gender reveal party’s booming werden. De moeder van drie had meerdere miskramen gehad en was super enthousiast dat ze eindelijk zo ver was dat ze het geslacht van haar baby kende. Ze wilde een leuk feestje van deze 20 weken mijlpaal maken. Ze onthulde het geslacht van de baby met een cake en blogde erover.

Twee taarten

Jenna bakte twee taarten. De ene taart had een roze icing, de andere een blauwe. Ze liet haar verloskundige het geslacht van haar kindje op een briefje schrijven, en haar schoonzus bracht – na het lezen van het briefje – de juiste taart naar het feestje. De roze icing die te zien werd toen de cake werd aangesneden, liet Jenna, haar man, en hun familie en vrienden zien dat ze zwanger was van een meisje.

Sekse of gender

“Het was voor mij een mijlpaal”, vertelde Jenna aan The Guardian. “In 2008 was het meer een gedachte van, ik ben eindelijk zo ver dat ik het geslacht weet, in plaats van, laten we dit kind meteen een identiteit geven.” Jenna onthulde de sekse van haar kind, maar zag dit niet per se als het ‘gender’ – het sociale concept dat mensen aan het geslacht verbinden.

Wat maakt het geslacht eigenlijk uit?

Nu Jenna’s dochter 10 jaar oud is, denkt Jenna anders over de gender reveal party’s. “Ik heb gemengde gevoelens over mijn bijdrage aan deze trend. Wat maakt het uit wat het geslacht van de baby is? De focus op het geslacht heeft echt niets te maken met de mogelijke talenten en de potenties van het kind en gaat veel verder van wat er tussen hun benen zit.”

Een zee van genders

Jenna’s dochter draagt liever een pak, en vertelde haar moeder over de ‘zee’ aan genders. “Ze vertelt me, weet je mam, er zijn veel genders. Er zijn niet maar één of twee geslachten.” Jenna vindt dat het tijd is dat de gender reveal party’s minder aanwezig worden, dat mensen zich meer sociaal bewust worden. “Iedereen moet zelf een keuze maken, en ik heb er geen spijt van. Ik denk dat de trend veel vreugde heeft gebracht, maar ik wil geen pijn veroorzaken.”

Lees ook: Zweden heeft genderneutrale kleuterscholen en dit is wat we daarvan kunnen leren

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Bedenker Jenna van de gender reveal party heeft achteraf spijt
Sluiten