Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Spelen 2 apr 2019

Komt je kind thuis met een geschaafde knie? Zo kun je de wond het beste behandelen!

Klimmen en klauteren, rennen en springen, ravotten en stoeien… Wanneer kinderen spelen gaat het 9 van de 10 keer goed, maar af en toe hoor je weleens een kindje krijsen. Het meest voorkomende pijntje? Een geschaafde knie! Oftewel hét product van beton en zwaartekracht. Gezien er een overvloed is van beide, besteden veel kids hun jeugd aan het pulken aan hun korstjes.

De kans is groot dat jouw kind om de haverklap thuiskomt met een geschaafde knie. In dit geval ben je als ouder geneigd om naar de jodium te grijpen, maar de juiste behandeling bestaat uit andere stappen. Op deze manier kun je een geschaafde knie het beste behandelen!

Water en zeep

Sommige kinderen lachen hun ‘oorlogswond’ gewoon weg, andere kinderen reageren heel hysterisch op hun ongelukje. Op dit moment kan het heel lastig zijn om de wond schoon te maken. In eerste instantie is het uiteraard belangrijk om je kind gerust te stellen. Een knuffel, een aai over de bol en lieve woordjes doen de truc. En gelukkig kun je ‘enge potjes’, zoals alcohol, jodium en zelfs peroxide links laten liggen. Alles wat je nodig hebt om de wond schoon te maken zijn water en natuurlijke zeep.

Is de wond schoon? Voorzie het getroffen gebied dan met een laagje antibiotische zalf. Deze zalf voorkomt infecties en houdt de wond een klein beetje vochtig. Vervolgens kun je de wond bedekken met een pleister of gaasje. Dit is in principe niet nodig, omdat de wond prima tegen lucht kan. Maar op deze manier voorkom je dat de wond tegen ruwe oppervlakken – zoals een spijkerbroek – wrijft.

Over het algemeen hoef je je nergens zorgen over te maken. Als de pijn aanhoudt, verergert of gepaard gaat met gewrichtspijn dan is het verstandig om even langs te huisarts te gaan. Wanneer de wond roder en zachter wordt en warm aanvoelt kan dit wijzen op een infectie. Trek ook dan aan de bel!

Lees meer over EHBO:

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Komt je kind thuis met een geschaafde knie? Zo kun je de wond het beste behandelen!
Sluiten