Redactie
Redactie Opvoeden 8 jun 2018

Gezellig tafelen met je peuter; kan dat?

Het is spitsuur. Snel naar het kinderdagverblijf en nog even boodschappen doen voor het avondeten. Je zet je peuter in het winkelwagentje, donut in de hand. Zo gaat het een stuk sneller. Peuter blij, mama blij!

Thuis aangekomen vind je dat er wel iets gezonds op tafel moet komen. Wat extra vitamines om die donut van net te compenseren. Dus sta je, na een drukke dag op kantoor, je uit te sloven om er een gezonde, verantwoorde maaltijd van te maken. Even een gezellig momentje aan tafel met z’n allen, denk je dan. Maar zodra het eten op tafel staat, roept je peuter: ‘’lust ik niet, bah!’’ en duwt zijn bordje van zich af. Met één zo’n zinnetje van je peuter is in één klap de tafelsfeer weg. Je moet dan wel engelengeduld hebben om dan nog gezellig te blijven.

Hoe zorg je er nu voor dat je peuter gezond eet en het ook gezellig blijft aan tafel?

Tip 1
Praat met elkaar tijdens het eten of geef een compliment (‘’die boontjes vind je lekker hè!’’). Dat zorgt voor een gezellige en ontspannen sfeer aan tafel waardoor iedereen beter eet.

Tip 2
Laat je peuter tomaatjes, komkommer, mais, etc. in losse kommetjes doen. Laat hem dan aan tafel zelf opscheppen als dat al een beetje lukt.

Tip 3
Vergeet niet dat jonge kinderen veel beter proeven en ruiken dan wij en dat ze daarom bepaalde groenten en sausjes niet lekker vinden.

Tip 4
Het prentenboek Keetje kan het! Groente eten van Anneke Goekoop is leuk als je peuters spelenderwijs wil leren groenten te eten!
 

Reageer op artikel:
Gezellig tafelen met je peuter; kan dat?
Sluiten