Reizen zonder rampspoed

Reizen zonder rampspoed

Steeds meer mensen kiezen, ook mét kinderen, voor een reis naar een tropisch oord. Met het aantal vlieguren neemt echter ook de kans op reisziekte en andere reizigersproblemen toe. Zo is verandering van eten is niet altijd bevorderlijk voor de darmflora. Diarree, maagklachten of verstopping kunnen het gevolg zijn.

Veel mensen denken dat in het buitenland de uitheemse voeding de boosdoener is van maag- en darmproblemen. En wanneer je niet gewend bent aan gekruid eten of overvloedig gebruik van olijfolie, kan dit inderdaad problemen opleveren. Veel spijsverteringsproblemen zijn echter te wijten aan eigen onwetendheid.

La Turista

Hoe verleidelijk die kraampjes met exotisch fruit langs de weg ook ogen, het is niet aan te raden de auto langs de kant te zetten. Bacteriën, virussen en parasieten vinden uitgestald (opengesneden) fruit in deze kraampjes heerlijk vertoeven. Infectie door dit soort voedsel is nog steeds de meest voorkomende oorzaak van La Turista, oftewel: reizigersdiarree. Ook infectie door het drinken van leidingwater is een bekende oorzaak van dunne ontlasting. Let bijvoorbeeld ook op ijsblokjes in koude dranken en sla dat met water uit de kraan is gewassen.

Reizigersdiarree voorkomen

  • Handen wassen vóór het eten;
  • Eet geen rauwe groenten en vruchten die niet geschild kunnen worden, ongekookte of ongepasteuriseerde melkproducten, onvoldoende gekookte zeevruchten of niet voldoende doorbakken vlees;
  • Eet geen (room)ijs van straatventers;
  • Eet liever helemaal niets van straatventers;
  • Warme maaltijden dienen ook heet geserveerd te worden;
  • Vermijd restaurants met veel insecten;
  • Vermijd kraanwater en ijsblokjes;
  • Flessenwater en frisdrank zijn in principe veilig. Let er wel op dat deze pas aan jouw tafeltje geopend worden.

Blijven drinken

Reizigersdiarree wordt veroorzaakt door een bacterie waartegen de reiziger, in tegenstelling tot de lokale bevolking, nog geen weerstand heeft opgebouwd. Hoewel een gewone reizigersdiarree vaak binnen een paar dagen over is, kun je er flink beroerd van zijn. Vaak gaat de dunne ontlasting gepaard met buikkrampen, een contstante aandrang en een algeheel gevoel van malaise. Het laatste komt mede doordat het lichaam door de te snelle darmpassage niet in staat is voldoende voedingsmiddelen uit het eten te halen. Het belangrijkste bij reizigersdiarree is blijven drinken. Veilig water, thee zonder suiker of druivensap. Niet teveel vruchtensappen, want deze kunnen ook weer diarree veroorzaken. Wanneer je te weinig drinkt, bestaat de kans op uitdroging. Als regel geldt dat er één glas vocht per ontlasting gedronken moet worden. Je verliest echter niet alleen veel vocht, maar ook zouten. Dat is dan ook de reden dat O.R.S. niet in de vakantiekoffer mogen ontbreken. Dit product vult eventuele tekorten aan en is met name bij kleine kinderen met diarree een must.

Stoppers

Voor volwassenen zijn er diverse middelen op de markt om diarree te stoppen. Een middel op basis van geactiveerde kool, zoals Norit, bindt de darminhoud, waardoor je minder vaak naar het toilet moet. Het werkt ook bij bepaalde soorten voedselvergiftiging. Middelen als tannalbumine vormen een beschermend laagje op het maagslijmvlies en de darmwand, waardoor deze tot rust kunnen komen. Middelen op basis van loperamide, zoals Diacure of Imodium, remmen de activiteit van de darmwand. Geen van bovengenoemde middelen neemt echter de oorzaak van de diarree weg. Denk er bovendien aandat ze niet gebruikt mogen worden bij hoge koorts of als er bloed inde ontlasting zit. Dan is het verstandig een arts te bezoeken. Ook als de diarree met twee dagen niet minder wordt is een bezoek aan de dokter verstandig. Kleine kinderen met diarree is weer een heel ander verhaal. De ingewanden van kinderen tot een jaar of twee zijn erg gevoelig. Het is dan ook niet verwonderlijk dat diarree bij hen vrij vaak voorkomt. Maar niet alle stopmiddelen zijn voor hen geschikt. Meer over diarree bij kleine kinderen vind je hier.

Verstopping

Waar de één regelmatig naar het toilet blijft hollen omdat de darmen op hol geslagen zijn, heeft de ander last van verstopping. De oorzaak van obstipatie is een te trage gang door de dikke darm, waardoor er teveel water aan de ontlasting wordt ontrokken. Deze wordt hard en kan het lichaam moeilijk verlaten. Zo’n trage darmpassage wordt op vakantie vaak veroorzaakt door een veranderd dagritme en andere eet- en drinkgewoonten. Je kunt verstopping voorkomen door te zorgen dat je voldoende vezelrijke producten binnenkrijgt. Eet dus voldoende volkorenproducten, groenten en fruit. Probeer bovendien dagelijks tenminste twee liter water te drinken. Ook dit stimuleert de darmen.
Een andere manier om de darmwerking te stimuleren is het prikkelen van de darmwand met laxeermiddelen. Deze zijn uiteraard niet geschikt voor langdurig gebruik, omdat de darmen dan ‘lui’ worden. Lees voor het gebruik altijd evend e gebruiksaanwijzing, zeker als het om verstopping bij kinderen gaat. Niet alle middelen zijn namelijk geschikt voor zwangeren en kleine kinderen. Wanneer je iets gebruikt op basis van lactulose is dat bezwaar er niet. Bovendien kunnen dat soort middelen ook door zwangeren worden gebruikt. Vroeger werd wonderolie ook veel gebruikt als laxeermiddel. Dit is echt een paardemiddel omdat het vrij snel en agressief werkt. Voor zwangeren is gebruik van wonderolie niet verstandig, omdat het weeën kan opwekken. Roosvicée Laxo kan zowel door zwangeren als door kleine kinderen worden gebruikt.

Reisziekte

Ook reisziekte is een veel voorkomende vakantie-aandoening. Deze kwaal komt het meeste voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. De oorzaak is een storing in het evenwichtsorgaan, die een impuls geeft aan het braakcentrum in de hersenen. Het gevolg is missellijkheid, braakneigingen en zweten. Meer over reisziekte én het voorkomen ervan vind je hier.

Maagklachten

Maagklachten komen vrij veel voor op vakantie. Brandend maagzuur, pijn in de buik, een opgeblazen gevoel of winderigheid zijn veelgehoorde klachten. Vooral snel, veel of vet eten kan er op vakantie voor zorgen dat er extra maagzuur wordt aangemaakt. Scherpe kruiden, citrusvruchten of alcohol zorgen ook voor meer maagzuur en bovendien voor irritatie van het maagvlies. Zorg er dus maar liever voor dat je een middel tegen maagklachten in de reisapotheek hebt. Laat je goed adviseren over het gebruik. Zo zijn bijvoorbeeld niet alle middelen geschikt wanneer je zwanger bent.

Reisapotheek

Om op alle mogelijke reisklachten voorbereid te zijn, is het verstandig om een goedgevulde reisapotheek mee te nemen. Niet alleen kun je op die manier adequaat handelen wanneer er problemen optreden; in sommige landen is het zelfs verplicht om er eentje bij je te hebben! Maar wat moet er eigenlijk in? Hier vind je het antwoord.

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl