Deze moeder moedigt haar zoontje juist aan om te huilen – dít is waarom

Deze moeder moedigt haar zoontje juist aan om te huilen – dít is waarom

Heb jij een zoontje? Boy o boy, dan is de kans groot dat je gaat juichen om de woorden van mamablogger Jaime Primak Sullivan. In een viral gaande boodschap op Facebook veegt ze de opvatting dat jongens niet moeten huilen compleet van tafel.

De mama ondervond namelijk aan den lijve hoe bot iemand kan zijn over een huilende jongen.

Pijn

Jaime's 8-jarige zoontje Max kreeg tijdens een basketbalwedstrijd de bal vol in zijn gezicht. Au, inderdaad. "Ik zag het in slowmotion gebeuren", schrijft de moeder op Facebook. "Hij kneep zijn ogen samen van de pijn en keek om zich heen. Ik weet dat hij naar mij zocht. (...) Uit instinct sprong ik op van de tribune. Max kwam op dat moment in onze richting rennen en begon zachtjes te huilen, happend naar adem. Mijn voeten konden niet snel genoeg rennen. Ik knielde voor hem neer. 'Kom op, maatje, adem. Max, adem. Het is oké.'" Gelukkig kwam het ventje tot rust en kwam 'ie weer rustig op adem. "Ik sloeg mijn armen om hem heen, terwijl hij op mijn schouder huilde." 

Stop met betuttelen

Het hartverwarmende moeder-zoonmomentje was van korte duur en werd bruut verstoord door een omstander. "Een stem achter me zei: 'Je moet stoppen met dat kind te betuttelen'", vervolgt Jaime. "Ik ving zijn opmerking op, maar bleef me focussen op Max. Ik maakte zijn gezicht schoon, veegde zijn tranen weg. Toen ik eenmaal wist dat het weer goed met hem ging, stuurde ik hem terug het veld in en ging ik weer op de tribune zitten." 

Woedend

De moeder kookte van woede door de nasty comment. "Mijn handen trilden, ik was zó boos. Ook op de terugweg naar huis bleef ik me erover opwinden. Mijn man probeerde het nog te sussen: 'Who cares wat anderen ervan vinden?'" 

Check ook: Deze moeder is zwanger van haar tiende (!) zoon op rij - en lijkt immuun voor anticonceptie

Liefde geven en ontvangen

Dan begint Jaime haar betoog. "Het idee dat jongens geen pijn 'mogen' hebben, dat ze nooit 'mogen' vóélen, brengt op de lange termijn zoveel schade toe. Geloven dat liefde en genegenheid hun mannelijkheid aantast en ze zich altijd maar groot moeten houden, zorgt ervoor dat ze als ze volwassen zijn moeilijk liefde kunnen geven en ontvangen." Volgens Jaime is de enige emotie die jongens dan leren te uiten, geluk is. Wees dan niet verbaasd als ze nooit helemaal tevreden zijn en altijd naar nog meer geluk zoeken, waarschuwt de moeder. 

Bang om te huilen

"Jongens leren dat verdriet een zwakte is, net als praten over hun angsten of tekortkomingen. Daardoor worstelen ze met verdriet hebben en rouwen. Ze zijn bang om te huilen, en dat werkt allemaal door in hoe ze als partner of vader zijn. Dat haat ik."

Zoon verdient liefde

De moeder sluit af met heldere woorden. "Liefde is een werkwoord. Het is iets wat je dóét. Het is niet hetzelfde als betuttelen, vertroetelen of verwennen. Het is iets wat mijn zoon verdient. Ik zal hem altijd liefde geven als hij pijn heeft. En ik hoop dat hij altijd open zal staan voor het ontvangen van liefde, zodat hij die liefde terug kan geven en zo de vicieuze cirkel in stand houdt."

Hoe denk jij over Jaime's boodschap?

Lees ook: 7x wat iedere moeder met een zoon herkent

Bron: Popsugar | Beeld: Facebook Jaime Primak Sullivan

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl