Snacken tijdens je zwangerschap? Dat doe je met deze lekkere en gezonde snacks!

Eten voor twee hoeft tijdens je zwangerschap écht niet. Je hebt maar zo’n 300 calorieën per dag extra nodig. Ter illustrtaie: dat zijn slechts twee glazen chocolademelk… Met welke gezonde snacks bedwing je dan je zwangerschapslusten?

Als je zwanger bent, wordt er geadviseerd om in plaats van drie grote maaltijden, zes kleinere hapjes verspreid over de dag te eten. En hoewel het zeker is toegestaan om je af en toe te buiten te gaan aan een zak chips, een reep chocola of een bak ijs, kun je je toch beter focussen op de gezondere alternatieven. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

Zoete trek

  • Een bakje magere of halfvolle yoghurt met een handje frambozen (bosbessen of aardbeien is ook lekker) en een lepeltje honing (205 calorieën).
  • Een bolletje vanilleijs met een handje bosvruchten (vers of uit de diepvries). Lekker is op de bosvruchten eerst even warm te maken in de magnetron (175 calorieën).
  • Een bakje zelfgemaakte fruitsalade met een handje nootjes (235 calorieën).
  • Een handje gedroogde abrikozen, gevuld met een klein beetje magere roomkaas of zuivelspread (250 calorieën).
  • Maak van vers fruit zelf waterijsjes

Hartige hap

  • Een sneetje volkoren brood met twee plakjes gerookte kip en een plakje pittige kaas. Besmeer rijkelijk met mosterd (210 calorieën).
  • Vier eetlepels humus met wat gemengde groente (bleekselderij, komkommer, wortel) en drie volkoren soepstengels om mee te dippen (190 calorieën).
  • Een sneetje volkoren toast belegd met magere roomkaas en schijfjes banaan (250 calorieën).

Gezond fast-food

  • Popcorn: Liever niet kant-en-klaar of de magnetronzakken, maar zelf maïs poffen in een pannetje. Wel zuinig zijn met zout en suiker uiteraard!
  • Kant-en-klare bakjes fruit: Let wel op dat het fruit op eigen sap en niet op siroop basis is.
  • Smoothie: Maak met melk of yoghurt en veel vers fruit – en groente – een gezonde smoothie.
  • Doosje rozijntjes: Iedere jonge mama heeft ze in haar tas en iedere zwangere zou dat ook moeten doen. Rozijnen zitten vol voedingsvezels en ijzer.
  • Snackgroenten: Babygroentes worden tegenwoordig kant-en-klaar verpakt. Vooral wortels zijn erg gezonde snacks.

Tip: Gezond en gevarieerd eten tijdens je zwangerschap is extra belangrijk. Wij hebben een Voedingswijzer voor tijdens de zwangerschap voor je opgesteld.

Don’ts

  • Frisdrank: Frisdrank bevat honderd procent suiker en  nul procent voedingswaarde. Kies liever voor (bron)water of thee. Toch trek in wat anders, meng dan water met bijvoorbeeld fruit en kruiden en zet het even in de koelkast. Zo heb je in no-time lekker smaakwater!
  • Kant-en-klaar maaltijden: Vaak te vet en boordevol zout. Het laatste wat je tijdens je zwangerschap wilt  is nog meer vocht vast houden! Geen tijd of puf om iedere avond boven het fornuis te staan? Kook dan grotere hoeveelheden en gooi je vriezer vol. Ook zijn aanstaande oma’s vaak met liefde bereid extra Oudhollandse prakjes voor je te koken.
  • IJsbergsla: Sla ongezond?! Nee, dat niet. Maar als je voor een salade kiest, gebruik dan liever donker groene soorten zoals veldsla, eikenbladsla, rucola of spinazie. Deze bevatten veel meer vitamine B, C en foliumzuur. IJsbergsla bestaat namelijk voor 90 procent uit water!

Lees ook:
Mama en Zo Voedingswijzer: Snacks

Reageer op artikel:
Snacken tijdens je zwangerschap? Dat doe je met deze lekkere en gezonde snacks!
Sluiten