Redactie
Redactie Nieuws & Zo 8 jun 2018

Gezondheidsraad pleit voor wetswijziging, zodat ‘knutselen’ met embryo’s wordt toegestaan…

De gezondheidsraad pleit voor een wetswijziging om het DNA van een embryo nog vóór de zwangerschap genetisch te veranderen, dit om ervoor te zorgen dat kinderen niet met een geërfde en/of ongeneeslijke ziekte geboren worden. Nu mag dat nog niet, maar als het aan de Gezondheidsraad ligt komt daar binnenkort verandering in.

De raad hoopt een wetswijziging, zodat 'knutselen' met embryo's wordt toegestaan…

DNA knippen en plakken

Op dit moment is het niet toegstaan om embryo's te kweken voor onderzoek. Wel is het mogelijk om embryo's met bijvoorbeeld de ziekte van Duchenne (spierziekte) of de ziekte van Huntington (hersenziekte) op te sporen en uit te sluiten. Maar verder mogen er alleen nog embryo's gekweekt worden voor een zwangerschap – via ivf, bijvoorbeeld. Maar juist dit onderzoek is nodig zodat wetenschapper de stap kunnen zetten naar kiembaanmodificatie. Kiembaanmodificatie is het hele proces waarbij er 'ziek' DNA uit de DNA-streng wordt geknipt en er een'goed' stukje DNA voor in de plaats wordt geplakt. Vaders en moeders met een erfelijke ziekte, zouden zo een kind kunnen krijgen die de erfelijke ziekte niet heeft. 

Drie ouders verwekken baby

Mocht deze kiembaanmodificatie inderdaad een doorgang vinden in Nederland, dan zijn wij hier niet de eersten in. In Groot Britannië is het sinds december bijvoorbeeld mogelijk om, via ivf, met het DNA van drie ouders een baby te verwekken. Via deze specifieke vorm van IVF komen dodelijke, genetische afwijkingen van de moeder niet in het dna van het kind. Deze ingreep is alleen toegestaan als de kans op zo'n erfelijke afwijking heel hoog is. 

Bezwaar

Toch is er ook bezwaar tegen het knippen en plakken met embryo's, oftewel: genetisch modificeren. Sommige wetenschappers zijn bang dat wanneer dit besluit wordt toegestaan, we in de toekomst onze kinderen zullen gaan 'ontwerpen' zoals wij ze mooi vinden. 

Hoe denk jij over het knippen en plakken met embryo's om erfelijke, ernstige ziektes uit het DNA te halen voor de zwangerschap?

Bron: RTL Nieuws/NRC

Reageer op artikel:
Gezondheidsraad pleit voor wetswijziging, zodat ‘knutselen’ met embryo’s wordt toegestaan…
Sluiten