Redactie
Redactie Lifestyle 7 jun 2018

Goedkoop koken in het groot

Een gemiddeld Nederlands gezin gooit voor maar liefst €330 per jaar aan voedsel weg. Door slim te kopen en te koken kan er in de keuken dus behoorlijk bezuinigd worden. Mama en Zo geeft je een aantal koop en kooktips.

Algemene tips

  • Ga ‘ouderwets’ kokkerellen. Dus zonder kant en klaarproducten, maar vanaf de basis beginnen.
  • Een dag per week een kliekjesdag, zodat alles op gaat. Maandag is hiervoor een erg geschikte dag, omdat er vooral in het weekend nogal eens uitgebreid gegeten wordt.
  • Koop grote verpakkingen, maak er porties van en vries in. Eet dan ook wel eens in de zo veel tijd de vriezer ook echt leeg.
  • Maak een boodschappenlijstje en stuur je man op pad. In tegenstelling tot mijn persoonlijke ervaringen, zijn mannen minder geneigd tot impulsaankopen.

Spinazie stamppot

  • 2 kilo aardappelen
  • 50 gram boter
  • 2 deciliter volle melk
  • 250 gram rauwe ham in reepjes
  • drie eetlepels pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kilo jonge spinazieblaadjes
  • 200 gram geraspte parmezaanse kaas
  • zout
  • peper

Kook de aardappelen in ongeveer twintig minuten gaar. Laat ze goed uitlekken en maak er puree van door er de boter – of wat olijfolie – en warme melk door te roeren. Bak de reepjes rauwe ham in een droge koekenpan krokant. Fruit het teentje knoflook in het vet van de ham. Rooster de pijnboompitten. Roer de ham met het vrijgekomen vet, de knoflook, de pijnboompitten, de jonge spinazieblaadjes en de geraspte parmezaanse kaas door de puree. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.

Van een restje koude stamppot maak je in een handomdraai krokante cakes. Roer de koude stamppot van de vorige dag los en roer er drie eieren en wat bloem door. Vorm van dit mengsel ronde cakes. Bestuif de cakes met bloem en bak ze in wat boter aan elke kant drie à vier minuten tot ze krokant en goudgeel zijn. Serveer ze met in reepjes gesneden komkommer, lente ui en pikante Thaise chilisaus.

Curry

  • 4 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 pepertje
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • een stukje gember
  • 50 gram boter of olie
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1 kilo kipfilet of 1 hele kip in stukken, gaargekookt in water
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 200 gram broccoli 
  • 200 gram bloemkool
  • zout

Pel de knoflookteentjes en pers deze uit. Snijdt de gember in kleine stukjes (kan eventueel ook in de knoflookpers). Verwijder de zaadjes van de peper voor een mildere curry. Snijd de peper in ringen. Snipper de uit. Bak de knoflook, de gember, de peper en de ui op een matig vuur. Doe er de kokosmelk, de kerriepoeder en chilipoeder bij. Meng alles goed door elkaar. Doe er de gare kipdelen of de in stukjes gesneden kipfilet, de broccoli en de bloemkool bij en breng indien nodig op smaak met zout. Laat ongeveer alles een kwartiertje doorwarmen en roer er vlak voor het opdienen de stukjes paprika door. Eet er gele rijst of een naanbrood en een frisse komkommersalade bij.

Pasta bolognese

  • 1 kilo gehakt
  • 500 gram gesneden uien
  • 3 tenen knoflook
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 200 gram bleekselderij
  • 200 gram wortelen
  • zout
  • peper
  • Italiaanse kruiden
  • 1 eetlepel suiker 

Rul het gehakt en bak ook de uien en de uitgeperste tenen knoflook mee. Snijdt de groenten in kleine stukjes en voeg deze samen met de  tomaten toe aan het gehakt. Breng dit op smaak met de kruiden, de suiker, zout en peper. Laat het mengsel minstens een half uur (maar hoe langer hoe beter) zachtjes sudderen. Serveer met spaghetti of een andere pasta met een lekkere frisse salade ernaast. 

Tonijnlasagne

  • 750 milliliter melk
  • 3 eetlepels bloem
  • 150 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 courgettes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 3 theelepels groene pesto
  • 3 blikjes tonijn
  • 9-12 plakken lasagne
  • peper
  • zout
  • Italiaanse kruiden

Smelt de boter in een pan – niet bruin laten worden- en voeg de bloem toe. Roer het geheel heel erg goed door elkaar met een houten lepel. Voeg de melk toe en laat de bechamelsaus onder voortdurend roeren indikken.
Snijd de uien in kleine stukjes en rasp de courgettes grof. Fruit de ui in een pan en voeg de courgette en de uitgeperste teentjes knoflook en de pesto toe. Breng op smaak met peper, zout en kruiden.. Haal het mengsel van het vuur en roer er de helft van bechamelsaus doorheen. Doe de helft van het courgettemengsel in de ovenschaal en leg hier een laagje lasagnebladen overheen. Leg hier alle tonijn overheen en vervolgens de helft van de nog overgebleven bechamelsaus. Vervolgens weer een laagje lasagnebladen en daarna de rest van het courgettemengsel. Daarna weer lasagnebladen en als laatste de overgebleven bechamelsaus.

Reageer op artikel:
Goedkoop koken in het groot
Sluiten