Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gezondheid 4 mrt 2020

Griep tijdens je zwangerschap: hoe gevaarlijk is het precies?

Iedereen kent het wel: een verkoudheid, keelpijn, verstopte neus, regelmatig hoesten en mogelijk ook koorts. Een griepje gaat doorgaans vanzelf weer over, maar hoe gevaarlijk is griep tijdens je zwangerschap?

Waar moet je precies op letten als je ziek wordt terwijl je zwanger bent? En wat zijn de risico’s? We geven je meer informatie in dit artikel.

Wat is griep precies?

Griep is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Er zijn talloze variaties op dit virus. Daarom kan je ook meerdere keren per jaar, of elk jaar opnieuw, een griepvirus oplopen. Het nieuws staat nu bijvoorbeeld bol van de meest recente uitbraak van het coronavirus. Dit is een griepvariant die tot voor kort nog niet voorkwam in onze leefomgeving.

Influenzavirussen zijn behoorlijk besmettelijk. Ze kunnen overgedragen worden van mens tot mens, door hele kleine druppeltjes in de lucht. Daarom is het belangrijk om direct contact met mensen te vermijden als je griepsymptomen bij jezelf hebt waargenomen. Was regelmatig en grondig je handen, hoest zo min mogelijk in de open lucht, en hou wat meer afstand van andere mensen.

Zo herken je griepsymptomen

Heb je griep, of slechts een verkoudheid? Bij iedereen kunnen de symptomen zich op een andere manier uiten, maar als je last hebt van meerdere van de volgende symptomen, is de kans groot dat je griep hebt:

  • Keelpijn
  • Koorts
  • Koude rillingen
  • Hoesten, last van luchtwegen
  • Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Verstopte of loopneus

Griep tijdens je zwangerschap

Normaal gesproken bestrijdt je immuunsysteem het griepvirus, waardoor je vaak zonder medicatie na een aantal dagen of weken weer helemaal beter bent. Maar als je zwanger bent, werkt je immuunsysteem vaak wat minder goed dan normaal. Daar is een reden voor. Jouw ongeboren baby bestaat voor de helft uit lichaamsvreemd materiaal, namelijk dat van je partner. Om ervoor te zorgen dat jouw lichaam deze stoffen niet als vijandig aanmerkt, en de vrucht afstoot, is het van belang dat jouw immuunsysteem op een lager pitje wordt gezet. Daardoor ben je ook vatbaarder voor ziekten.

Over het algemeen geldt gelukkig dat griep in beginsel niet schadelijk is voor je ongeboren baby. Hoewel jij behoorlijk last kan hebben van keelpijn, hoestaanvallen en het constant koud hebt, zal je merken dat je baby heerlijk veilig ronddobbert in jouw buik.
Het is echter wel belangrijk dat je je temperatuur in de gaten houdt, als je vermoedt dat je koorts hebt. Een temperatuur boven de 38,5 graden kan wel gevaarlijk zijn voor je baby. Je loopt dan iets meer risico op een vroeggeboorte of de proteïne-aanvoer van jou naar je baby kan afnemen. Heb jij last van een hoge koorts boven de 38,5 graden? Neem dan contact op met je huisarts.

Zwanger en de griep: wat te doen

Als je zwanger bent, en je hebt een griep onder de leden, is het heel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt.
Rust goed uit. Je hoeft niet constant in bed te liggen, maar geef je lichaam de tijd om weer op te laden. Je zal namelijk merken dat je veel minder energie hebt. Eet gezond en voeg meer groente en fruit toe aan je maaltijden als je ziek bent. Daarnaast is het belangrijk om meer te drinken. Vooral als je koorts hebt, kan je meer gaan zweten. Blijf jezelf daarom hydrateren!

Last van griep tijdens je zwangerschap, met koorts? Neem dan een koortsverlagend medicijn. Aspirine of ibuprofen worden afgeraden als je zwanger bent, maar paracetamol kan je wel in beperkte hoeveelheden nemen. Draag daarnaast luchtige kleding en neem een lauwe douche, om het lichaam meer af te koelen, als de koorts hoog is.

Let op: bovenstaande tips zijn gebaseerd op griepvarianten waar we in Nederland al langer mee bekend zijn. Wil je meer weten over de risico’s van het coronavirus als je zwanger bent? Bekijk dan de meest recente updates over het virus op de website van het RIVM.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Griep tijdens je zwangerschap: hoe gevaarlijk is het precies?
Sluiten