Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Baby 18 feb 2021

Onderzoek wijst uit: baby met een gunstige darmflora heeft minder kans op allergieën

Waarom is het ene kind allergisch voor pinda’s en een ander kind niet? Een deel van die verklaring zou volgens wetenschappers kunnen liggen in de darmflora van baby’s. Volgens recent onderzoek verkleint een gunstige darmflora namelijk de kans op allergieën en astma.

Een allergie hebben is erg vervelend, altijd moeten opletten met wat je eet en doet kan een belemmering vormen voor je dagelijks leven. Logisch dus dat we allemaal hopen dat onze kinderen niet allergisch zullen zijn of worden. Mede daarom zijn allergieën onder wetenschappers een populair onderwerp. En met dit recente onderzoek van de Universiteit Maastricht is de verklaring voor het ontstaan van allergie weer een stukje dichter bij.

Gunstige darmflora verkleint de kans op allergieën

Wanneer je baby een gunstige darmflora heeft verkleint de kans op het ontwikkelen van allergieën, dat is de hoofdconclusie uit het onderzoek van John Penders. Hij toont aan dat goede darmbacteriën ontstekingsremmende metabolieten achterlaten in het darmstelsel. Deze metabolieten blijken in veel grote mate aanwezig bij niet-allergische kinderen, dan bij wel-allergische kinderen.

Poepmonsters

Het onderzoek van de Maastrichtse wetenschappers keek naar de darmflora van vierhonderd jonge kinderen. Van die kinderen werden in totaal ruim 1500 poepmonsters geanalyseerd, voornamelijk uit de eerste 31 levensweken van de baby’s. “Die periode is cruciaal voor de ontwikkeling van het immuunsysteem”, legt Penders uit. “Er is al meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de darmflora bij jonge kinderen, maar daarbij keken de onderzoekers steeds op één vast moment. Darmflora’s zijn op die leeftijd zeer instabiel en nog volop in ontwikkeling. Wij wilden daarom juist de totale ontwikkeling van de darmflora bij jonge kinderen in kaart brengen.”

Wat is een gunstige darmflora?

Maar wat verstaan de wetenschappers nu eigenlijk onder een gunstige darmflora? Volgens de onderzoekers wordt een gunstige darmflora medebepaald door een hoge diversiteit van de aanwezige bacteriën. Maar hoe weet je of een klein kind over zo’n hoge diversiteit aan darmbacteriën beschikt? “Wij vonden dat twee factoren duidelijk bijdragen aan de ontwikkeling van gunstige darmflora bij zuigelingen”, zegt Penders. “Ten eerste maakt het verschil of kinderen vaginaal ter wereld zijn gekomen dan wel via een keizersnede.” Kinderen die vaginaal worden geboren krijgen namelijk automatisch darmbacteriën mee van de moeder die aanwezig zijn rondom de vagina. Daarnaast speelt volgens Penders met name de duur van borstvoeding een rol. Kinderen die langer borstvoeding krijgen hebben ook diversere darmbacteriën dan kinderen die geen of korter borstvoeding krijgen.

Vervolgonderzoek met voedingsinterventies

Penders wil in een vervolgstudie graag kijken of door middel van zogenaamde voedingsinterventies de darmflora van baby’s kan worden verbeterd en daarmee de kans op allergieën verkleind. “We weten dat kinderen met een niet-westerse leefstijl, zoals in afgelegen gebieden in Afrika en Zuid-Amerika, een darmflora hebben met een veel hogere diversiteit en meer bacteriën met ontstekingsremmende eigenschappen. Dit komt voornamelijk door hun gevarieerde en vezelrijke voedingspatroon. Onze westerse leefstijl en voedingspatroon verarmt onze darmflora met een hogere kans op allergieën tot gevolg.” Deze voedingsinterventies kunnen al worden toegepast tijdens de zwangerschap omdat de ontstekingsremmende metabolieten al bij de bevalling en zelfs tijdens de zwangerschap al worden doorgeven van moeder op kind.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: baby met een gunstige darmflora heeft minder kans op allergieën
Sluiten