Redactie
Redactie Beauty 7 jun 2018

Haarverzorging bij zon en zee

Zon, zout, zee en chloor kunnen van de mooiste haardos een droog, futloos bosje stro maken. Hoewel de schaar erin soms de enige oplossing lijkt, is het soms verbazingwekkend wat een goede verzorging van je haar in de zomer kan doen.

Je kent het wel: na een lange zonnige vakantie is jouw weelderige haardos gereduceert tot een droog en futloos bosje touw. Zon, zout, zee en chloor zijn funest voor je haar. Het haar droogt uit, splijt en ziet er dood en futloos uit. Gelukkig kan een goede haarverzorging weer wat leven in die coupe ravage brengen. Want ook de hoofdharen zijn kwetsbaar voor zonlicht en hebben bescherming nodig.

Gezonde hoofdhuid

Mensen concentreren zich meestal op het zichtbare gedeelte van het haar, de haarschacht. Bij al het geëxperimenteer met nieuwe coupes en stylingmethodes wordt echter vaak vergeten dat gezond en glanzend haar in grote mate afhankelijk is van de balans van de hoofdhuid. Sterke en mooie haren zijn het gevolg van een goed functionerende hoofdhuid en gezonde haarwortels.

Levensduur

De normale levensduur van een haar is zo’n zes jaar. Gedurende het grootste deel van deze periode is het haar via de wortel stevig in de hoofdhuid verankerd. Op deze manier wordt het haar gevoed en kan het zijn gezonde groei voortzetten. De hoofdhuid zorgt dus voor de vorming van het haar. Daarnaast heeft zij een belangrijke beschermende functie tegen uitdroging, schadelijke stoffen en UV-straling.

Bescherming

De hoofdhuid verschilt niet zoveel van de gezichtshuid. Zij reageert op invloeden van binnen- en buitenaf: op intensieve werking van het zonlicht, op voeding en op stress. Goede verzorging is dus noodzakelijk. En dat doe je door de juist shampoos, conditioners, kuurproducten en stylingproducten te gebruiken.

Haarschubben

Zee- en chloorwater zijn niet goed voor het haar. De buitenkant van je haar bestaat namelijk uit haarschubben, die normaal gesproken dakpansgewijs over elkaar heen liggen. Onder invloed van zee- of chloorwater gaan die haarschubben open staan, waardoor het binnenste deel van het haar, dat zorgt voor de sterkte en elasticiteit, niet meer wordt beschermd. Zeewater bevat veel zout dat weer vocht aan de haren ontrekt. Hierdoor droogt je haar uit. Ook chloorwater heeft dit effect. Wanneer het haar na een frisse duik met een handdoek stevig wordt drooggewreven is de beschadiging compleet. Door het wrijven gaan de haarschuben namelijk nog meer open staan of gaan zelfs kapot. Zowel zonnen als zwemmen hebben dus een negatieve invloed op de haarconditie. Je krijgt er dof, futloos en broos haar van, dat niet makkelijk te kammen is en haast onmogelijk in model te brengen.

Vet haar

Toch zijn er mensen die juist in de zomer klagen over vet haar. Dit komt omdat de natuurlijke beschermer van het haar, talgvet, zich vermengt met transpiratie op de hoofdhuid. En hoe hoger de temperatuur, hoe meer talgvet er wordt aangemaakt. Een temperatuursstijging van 1 graad Celsius doet de hoeveelheid vet met maar liefst 10% stijgen. Overigens stijgt deze aanmaak ook door veelvuldig saunabezoek. Tijdens een warme zomer zal je haar dus vetter zijn dan normaal. En de rest van het haar is door de zon en het zee- en chloorwater juist uitgedroogd, waardoor het vette haar bovenop extra opvalt.

Bescherming

Hoe voorkom je dat je haar er aan het einde van de zomer niet meer uitziet? Het dragen van een pet of hoed is de gemakkelijkste en meest effectieve oplossing. De zonnestralen kunnen dan immers gewoonweg niet bij het haar komen. Met name voor mensen met een donkere huidskleur is dit aan te raden omdat juist hun hoofdhaar door de zon heel warm wordt. Zet je liever geen pet op, kies dan voor een beschermend product. Er zijn diverse haarproducten speciaal voor in de zon. Ze bevatten onder andere UV-filters die de schadelijke stralen tegenhouden en uitdroging van het haar tegengaan.

Conditioner

Hebben je haren al veel te verduren gehad van zon en zee, gebruik dan zeker een conditioner. Een conditioner ‘geneest’ je haar niet, maar zorgt er wel voor dat de droge punten er veel gezonder uitzien. Probeer verder je hoofdhuid zoveel mogelijk te ontzien. Dus niet krachtig inmasseren die shampoo en droogdeppen in plaats van wrijven.

Snelkuur

Een product dat makkelijk tussendoor gebruikt kan worden is de snelkuur. Deze geeft het haar direct een oppepper, waardoor het extra verzorgd wordt en gaat glanzen. Zo’n kuurtje legt een laagje om je haar, waardoor het beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf, en werkt daardoor preventief. Een snelkuur hoeft meestal niet te worden uitgespoeld en kan zowel op nat als op droog haar worden gebruikt. Een haarmasker geeft een nog sterker effect. En ze zijn er ook speciaal voor in de zon! Natuurlijk helpt het ook om je haar een goede knipbeurt te geven.

Reageer op artikel:
Haarverzorging bij zon en zee
Sluiten