Redactie
Redactie Do's & don'ts 6 jun 2018

Haarverzorging tijdens je zwangerschap

Wat mag je eigenlijk nog allemaal met je haar doen als je zwanger bent. Is een bezoekje aan de kapper nog veilig? En eindigt je haar verven of permanenten standaard in een coupe ravage? 

Zowel de mannelijke als de vrouwelijke hormonen in ons lijf hebben invloed op onze haarconditie. Tijdens een zwangerschap zijn het echter met name de vrouwelijke hormonen waarvan je de invloed zo goed ziet. Er zijn twee soorten vrouwelijke hormonen, te weten progestagenen en oestrogenen. Van de eerste is nog niet bekend wat de invloed ervan op de haarconditie is. Van de oestrogenen weten we echter wél dat ze een positieve invloed op de haarconditie hebben; zij verlengen namelijk de groeifase van het haar. Overigens zijn het niet alleen de hormonen die voor die geweldige haren zorgen; bij veel aanstaande moeders wordt dit effect namelijk nog eens extra versterkt door de inname van een voedingssupplement voor zwangere vrouwen, dat over het algemeen ook een positief effect op haar en nagels heeft.

Het oestrogeengehalte

Tijdens een zwangerschap is het oestrogeengehalte verhoogt. Dit komt mooi uit, want dit hormoon heeft niet alleen een positieve invloed op je haar, het zorgt ook voor een gave huid. Oestrogenen verlengen zoals gezegd de groeifase van het haar. Ook de levensduur van de haren wordt verlengt. Oftewel: normaal verlies je dagelijks een paar honderd haren, maar gedurende je zwangerschap is dat aanzienlijk minder. Het gevolg is een mooie, glanzende, volumineuze bos haar. De huid en haren van dat hummeltje in je buik worden tijdens je zwangerschap trouwens niet bevoordeelt door dat verhoogde oestrogeengehalte. En naast je hoofdhaar zul je er qua overige lichaamsbeharing gelukkig ook weinig van merken.

Polletje Piekhaar

Hoe vaak heb jij niet gehoord dat je tijdens je zwangerschap geen permanent kunt nemen? De krullen zouden niet houden door al die zwangerschapshormonen, waardoor jij er in no-time uit zou zien als polletje piekhaar. Ook het kleuren van je haar zou uit den boze zijn wanneer je een kindje verwacht. Coupe ravage zou het onvermijdelijke gevolg zijn wanneer je toch aan het verven slaat. Je kunt dit echter met een gerust hart naar het rijk der fabelen verwijzen, want er zijn geen objectieve aanwijzingen dat je zwangerschap invloed heeft op het aanslaan van een permanent of kleuring. Het is ook nooit aangetoond dat deze behandelingen slecht zijn voor de ontwikkeling van de foetus, maar er wordt over het algemeen aangeraden om het niet te doen tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap. Daarna kun je gewoon permanenten en/of kleuren. Twijfel je toch: overleg dan even met je verloskundige. Het zou overigens wel kunnen dat de kleur iets anders uitvalt dan je bedoeld had. Dit is simpelweg te wijten aan de veranderde haarconditie. Je doet er niets aan.

Niet zo gelukkig

Er is trouwens ook een keerzijde van de medaille: bij een kleine minderheid van de aanstaande moeders breekt het haar juist tijdens de zwangerschap vaker, oogt het dof en valt soms zelfs uit. Aan het breken van het haar kun je helaas weinig doen, behalve het gebruik van goede stylingproducten en conditioner en het niet te heet föhnen. Dit heeft ook een positief effect op de glans. Gebruik tijdens je zwangerschap geen stylingproducten met klitwater, ook wel kliswater genoemd.

Haaruitval

Haaruitval is een veelgehoorde klacht. Meestal gebeurt dit echter niet tijdens de zwangerschap, maar erna. Het nadeel van zo’n bevalling is namelijk dat je hormoonhuishouding – lees: je oestrogeengehalte – zich erna weer normaliseert. Met als gevolg dat al die haren die tijdens je zwangerschap zo fijn op je hoofd bleven zitten, massaal uitvallen. Schrik dus niet als er na je zwangerschap in korte tijd wel erg veel haren in je borstel achterblijven of het doucheputje wel erg vol zit. Dit is de normale gang van zaken en houdt aan tot zo’n drie maanden tot een jaar na de bevalling. Overigens zal het oestrogeengehalte in je lijf  – en dus de haaruitval – geleidelijker gaan wanneer je borstvoeding geeft.  Kaal zul je er hoe dan ook niet door worden. Wat overigens wel regelmatig voorkomt is dat de haarstructuur verandert. Je had bijvoorbeeld krullen en hebt na de bevalling steil haar of andersom.

Reageer op artikel:
Haarverzorging tijdens je zwangerschap
Sluiten