Een halve week naar school, zo hou je het ritme er bij je kleuter toch in

Vanaf morgen gaan de scholen weer beginnen, alleen niet helemaal zoals we gewend zijn. Als jouw kleuter weer mag beginnen is dat waarschijnlijk met twee dagen per week. En hoogst waarschijnlijk om de dag. Niet écht wat je noemt lekker voor het ritme en de structuur. Hoe hou je het ritme er dan toch in?

Kinderen, en vooral kleine kinderen, hebben behoefte aan structuur en regelmaat. Omdat ze nog weinig besef hebben van tijd en dagen is het fijn als ze een ritme hebben om aan vast te houden. Maar hoe zorg je nu voor een beetje regelmaat in zo’n wisselende week?

Sta vroeg op

Hou op de doordeweekse dagen hetzelfde ochtendritueel aan. Sta elke dag om dezelfde tijd op, ook al hoef je nergens heen. Ontbijt op dezelfde manier en blijf niet uren in je pyjama hangen. Zo begin je de dagen al met een fijn vast ritme.

Hou de eettijden aan

Nog iets dat je makkelijk kunt overnemen van de schooldagen zijn de eetmomenten. Een tussendoortje om tien uur bijvoorbeeld en lunchen om twaalf uur. Maar ook het drinkmomentje na school kun je aanhouden, dus een kopje thee om drie uur hou je er gewoon in.

Maak een schema

Kleuters hebben op school vaak een bord waar het dagschema op hangt, of waar ze soms zelf hun eigen werkjes en taken kunnen ophangen. Kopieer het systeem van de klas een beetje en zorg dat je de dag in duidelijke blokjes opdeelt voor je kind. Zo hou je het overzichtelijk.

Maak een kalender

Veel kleuters zijn nog aan het oefenen met de dagen van de week. Dat hij op dinsdag en vrijdag naar school moet is daardoor nog een beetje lastig te overzien. Maak een kalender met de dagen van de week en markeer met drie verschillende kleuren de dagen. Een kleur voor de dagen dat je kind naar school moet. Een kleur voor de overige doordeweekse dagen en een kleur voor het weekend. Als je kind iedere dag een dag afstreept krijgt hij beter zicht op het verloop van de week.

Op tijd naar bed

Wat voor vroeg opstaan geldt, geldt ook voor op tijd naar bed gaan. Hou een vaste bedtijd aan voor alle doordeweekse dagen, en maak die niet te laat. Voldoende slaap is belangrijk, juist in deze onrustige periode.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Een halve week naar school, zo hou je het ritme er bij je kleuter toch in
Sluiten