Handig zo’n nanny!

Redactie 6 jun 2018 Gezin

Altijd professionele oppas in huis voor je kind. Iemand die heen en weer crosst tussen voetbalclubs en school en soms ook het avondeten kookt. De nanny is tegenwoordig niet alleen meer weggelegd voor de rijken der aarde. Naast de crèche en een gastouder is dit fenomeen ook voor ‘huis-tuin-en-keuken’ ouders een serieuze optie.

Een nanny is niet langer een oude, strenge dame uit Engeland, maar een professionele ‘oppas’ voor je kind. Ze heeft een pedagogische achtergrond en is speciaal opgeleid voor haar taak. Oppas is daarom ook niet helemaal het goede woord voor een nanny. Een nanny doet veel meer dan oppassen. Ze vangt niet alleen je kids op, maar voedt ze ook nog eens op.

Zo handig!

Iedereen zal het er over eens zijn dat het hebben van een nanny veel voordelen lijkt te hebben. Je hebt altijd oppas in huis voor je kinderen. Ze zorgt er voor dat ze op tijd naar school gaan of bij hun vriendje belanden. Met je baby gaat ze wandelen en hij krijgt op tijd zijn hapje. Je kindje blijft, als jij weer gaat werken, lekker thuis in zijn vertrouwde omgeving. Voor zowel je kind als voor jou een fijn en veilig gevoel. Nederland heeft verschillende bemiddelingsbureaus die de perfecte nanny voor je zoeken. Ze kijken naar welke nanny het beste bij jouw situaties en gezin past. Wat zijn bijvoorbeeld je wensen? Wil je een fulltime nanny of voor een paar dagen in de week?

Minder handig

Een nanny brengt niet alleen maar rozengeur en maneschijn met zich mee. Je levert ook een groot deel van je privacy in, doordat er constant iemand bij je in huis is. Je moet een nanny zien als een onderdeel van het gezin. De vraag is of je dat er voor over hebt. Daarnaast moet je ook over extra ruimte voor de nanny beschikken. Als je namelijk een fulltime oppas voor je kinderen wilt, moet je nanny ook ergens kunnen slapen. En anders dan een au-pair heb je dan niet genoeg aan een logeerkamertje. Je moet dan meer denken in de richting van een gastenverblijf of een mooi verbouwde garage.

Nanny vs. Au pair

Waarom een nanny en geen au pair of andersom? Wat zijn de verschillen?

Nanny:

  • duur
  • Nederlands
  • Pedagogisch geschoold
  • appartement

Au pair:

  • goedkoper
  • buitenlands
  • student
  • logeerkamer

Betaalbaar

Een nanny blijft een dure vorm van kinderopvang. Niet zo vreemd ook, want je neemt eigenlijk gewoon personeel aan. En personeel kost geld. Je betaalt ook voor de kennis die je in huis haalt. Gemiddeld kost een nanny rond de €2100 per maand, maar dat loon stijgt aan de hand van de werkervaring. Nu de kinderopvang steeds duurder wordt, is er steeds meer vraag naar nanny’s.
De overheid betaalt ook lekker mee. Hoeveel toeslag je krijgt, is afhankelijk van je inkomen. Je krijgt toeslag per kind en niet per uur. Dus met meer kinderen ben je voordeliger uit. De enige voorwaarde is dat je nanny is aangesloten bij een erkende organisatie.

Night nanny

Een nieuwe trend in de Verenigde Staten is de ‘night nanny’. Deze speciale nacht oppas komt om 10 uur ’s avonds en blijft tot 6 uur ’s morgens. Zij geeft je baby alles wat hij nodig heeft midden in de nacht. Van flesje tot schone luier. Papa en mama kunnen lekker blijven liggen.

Reageer op artikel:
Handig zo’n nanny!
Sluiten