Sophie Nortier
Sophie Nortier Baby 30 okt 2021

10 Handige tips & tricks om het leven met een pasgeboren baby net wat makkelijker te maken

Je hebt de zwangerschap en de bevalling achter de rug. Tijd voor het makkelijke gedeelte… Toch? Nou niet per se dus. Maar met deze tips & tricks wordt het leven met een pasgeboren baby nét wat makkelijker.

Tips & tricks bij pasgeboren baby

Moeders unite! Het is namelijk onze rol om elkaar een beetje te helpen. Er zijn gelukkig al zoveel moeders voor jou die dezelfde problemen en obstakels zijn tegengekomen, dat het absoluut niet nodig is om opnieuw het wiel uit te vinden. Deze trucjes helpen jou een eind op weg voor een nét iets makkelijker leven met een pasgeboren baby.

1. Yogablokken

Er wordt altijd gezegd dat je tijdens het voeden met twee voeten op de grond moet zitten. Maar wat nou als je niet lang genoeg bent om zowel rechtop tegen de leuning van de bank te zitten, als je voeten plat op de grond te houden? Dan kun je twee yogablokken onder je voeten zetten. Of een schoenendoos natuurlijk. Dit zorgt ervoor dat je goed ondersteund en ontspannen kunt zitten terwijl je voedt.

2. Links kantelen

Heeft je baby wat moeite met boeren? Probeer die kleine dan eens een beetje naar links te kantelen. Dan kan de lucht makkelijker terug naar het punt waar de slokdarm de maag in komt. Houd hiervoor de baby met het gezicht naar je toe, of tegen je borst. Laat het hoofdje en rompje iets naar links (jouw rechts!) kantelen. Je kunt ook de baby tegen je aan houden en zelf een beetje naar rechts buigen. Alles erg subtiel natuurlijk, horizontaal is echt niet nodig.

3. Luier onder de luier

Nee, niet twee luiers aan. Maar leg, wanneer je de baby gaat verschonen, alvast een schone luier onder de billen. De kans is namelijk groot dat die kleine nog niet klaar is met wat ‘ie aan het doen was…

Bonus tip; Heb je een jongetje? Leg dan ook even een doekje op het piemeltje wanneer je bezig bent. Deze brandslang gaat te pas en te onpas af en plast alles onder.

4. Verschonen tussen het voeden

Veel baby’s vallen in slaap tijdens een voeding. Tip van de eeuw; verschoon tussendoor. Dan wordt de baby wakker en is ‘ie klaar voor de volgende borst (of de rest van de fles natuurlijk). Kun jij nog niet zo goed staan? Vraag je partner te verschonen. Zo doen jullie het ook nog een beetje samen. Win-win!

5. Rechtop voeden tegen lucht

Baby’tjes kunnen veel lucht binnenkrijgen tijdens een voeding. Wanneer je de baby iets meer rechtop vasthoudt tijdens het voeden, blijft er minder lucht binnen en zal die kleine ook minder last hebben van dwarszittende boertjes.

6. Amandelolie bij meconium

Meconium is de zwarte plakkerige poep die je de eerste paar dagen in de luier van de baby vindt. Dit kan nogal plakken aan de billetjes, maar kun je makkelijk verwijderen met een beetje amandelolie op een doekje.

7. De rompertruc

Er zijn twee verschillende soorten rompers. De omslagromper is erg makkelijk wanneer je met een poepexplosie zit. Maar ook het andere rompertje hoeft niet per se over het hoofdje. Bij de schoudertjes zit namelijk een kleine overslag, waardoor je het rompertje ook gewoon omlaag kunt uittrekken.

8. Zittend douchen

Een badje geven kan ontzettend leuk en gezellig zijn, maar het neem vaak ook wat meer tijd in beslag. Onder de douche ben je een stuk sneller klaar. Maar omdat die kleine vaak enorm glibberig is, kan het handig zijn om te gaan zitten, dan kun je de baby makkelijker ondersteunen en draaien tijdens het wassen. Is ‘ie schoon? Vraag je partner dan de baby aan te nemen en aan te kleden. Dan kun jij nog even verder douchen 😉

9. Föhn de plooitjes

Baby’s kunnen lekkere rolmopsen zijn met allerlei spekjes en rolletjes. Dit is heel zacht en schattig, maar wel wat lastiger droog te maken. Tip; pak de föhn op de koelste stand(!) en blaas de plooitjes droog. Let wel goed op dat het niet te warm wordt!

10. Druppeltjes voor de fles

Vitamine D en K zijn belangrijke bouwstenen voor je baby. Maar eerlijk is eerlijk, veel baby’s proberen die druppels zo snel mogelijk weer naar buiten te werken. Wanneer je direct na de druppels de fles, of borst geeft, houden ze deze wel gewoon binnen. Slimme mama!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10 Handige tips & tricks om het leven met een pasgeboren baby net wat makkelijker te maken
Sluiten