Harde buik of het begin van je bevalling? Zo weet je het verschil!

Als het einde van je zwangerschap in zicht komt, zal de bevalling steeds meer in je hoofd zitten. Wanneer kondigt de baby zich aan? Hoe zullen de weeën voelen?

Omdat er zoveel in je lichaam gebeurt tijdens je zwangerschap, is het soms moeilijk om in te schatten wanneer de bevalling echt begint. Vooral tijdens je eerste zwangerschap is het soms moeilijk om harde buiken en weeën van elkaar te onderscheiden.

Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen deze twee op te merken.

Kenmerken van een harde buik

Harde buiken worden ook wel Braxton-Hicks contractions genoemd. Dit zijn eigenlijk een soort ‘oefenweeën’ die zich gemiddeld vanaf de 24e week van je zwangerschap kunnen voordoen. Dit zijn samentrekkingen van je baarmoeder. Enerzijds rekt je baarmoeder zich hierdoor steeds een stukje op, anderzijds oefent je baarmoeder al een beetje voor de bevalling.

In het Nederlands wordt dit een ‘harde buik’ genoemd, omdat je echt merkt dat je buik tijdens zo’n oefenwee heel hard wordt. Dit is ook te voelen voor je partner. Waar je buik normaal gesproken heel zacht en ontspannen is, is dit tijdens een oefenwee wel anders!

Een harde buik kan een vervelend gevoel geven. Soms houdt een dit een paar minuten aan, voordat het weer ontspant. Ook kan een harde buik om de zoveel minuten weer opkomen. Ondanks dat dit kan lijken op weeën, zijn dit ze niet. De pijn van een terugkomende harde buik neemt over het algemeen ook niet toe zoals bij weeën, maar blijft vaak hetzelfde.

Harde buiken tijdens je zwangerschap? Dit wil je erover weten

Als je weeën hebt, spant de baarmoeder zich ook aan, maar verweekt hierdoor ook steeds meer je baarmoedermond. Dit gebeurt niet als je een harde buik hebt. Als je dit hebt en je zou met een vinger inwendig voelen, zal je merken dat je baarmoeder nog steeds aanvoelt als een afgesloten tuitje.

Het verschil tussen harde buiken en echte weeën wordt ook op zeer duidelijke manier laten zien in dit filmpje.

Een ander verschil is dat weeën over het algemeen niet te stoppen zijn, en beginnen op de meest onverwachte momenten. Harde buiken kunnen soms ook een gevolg zijn van een te grote inspanning. Veel vrouwen merken een harde buik op als ze teveel hebben gelopen of op een andere manier hebben bewogen. Daarom kan een harde buik ook een teken zijn dat je het iets rustiger aan moet doen.

Alles wat je wil weten over de beweging en schopjes van de baby in je buik

Kenmerken van weeën

Als je echt weeën begint te krijgen, is de komst van je baby in het zicht! Toch bestaan ook weeën uit verschillende stadia. Zo heb je voor weeën, ontsluitingsweeën, persweeën en naweeën. Alles over de verschillende stadia, lees je in dit artikel.

Voorweeën lijken het meeste op een harde buik, maar het verschil is dat ze een stuk pijnlijker zijn. Voorweeën verslappen daarnaast de baarmoedermond, zodat je baby deze straks beter kan passeren. Dit gebeurt niet bij een harde buik.

Een ander verschil met een harde buik is dat voorweeën vaak rond de 30 á 40 seconden aanhouden. Harde buiken kunnen soms langer of juist korter aanhouden, maar nemen niet toe in intensiteit.
Zodra je merkt dat de weeën langer aanhouden, misschien wel tot een minuut, en steeds pijnlijker worden, dan heb je ontsluitingsweeën. De bevalling is dan officieel begonnen!

Soms gaan weeën ook gepaard met het breken van de vliezen. Soms gebeurt dit voordat de weeën beginnen, maar vaak breken de vliezen pas tijdens de weeën. Lees alles over het breken van je vliezen in dit artikel.

Zwanger en last van je buik? Dit wil je erover weten

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Harde buik of het begin van je bevalling? Zo weet je het verschil!
Sluiten