Redactie
Redactie Baby 3 jun 2020

Handige (huilbui-vrije) hacks om de haren van je baby te wassen

Net als bij volwassenen moet je de haren van je baby regelmatig wassen. Het is sowieso een klusje dat extra veel TLC nodig heeft, omdat de hoofdhuid van kinderen een stuk gevoeliger is dan die van ons. Gelukkig zijn er verschillende speciale babyproducten op de markt.

Kies voor producten die helemaal zijn afgestemd op het tere babyhuidje. Want de hoofdhuid van een baby is zeer dun en gevoelig.

Handige weetjes als je de haren van je baby gaat wassen

Babyshampoos hebben een neutrale zuurgraad en veroorzaken geen huid- en oogirritatie. Eén of twee keer per week haartjes wassen is voldoende.

Shampoo inmasseren

Bij het wassen van de haartjes van je baby wordt meteen het hoofdhuidje goed gereinigd. Als je baby nog klein is, kun je je kind het beste op de commode leggen en daar vast, voordat het in bad gaat, de haartjes inmasseren met shampoo.

Washandje

Maak de haartjes nat met een washandje en masseer voorzichtig een klein beetje shampoo in. Spoel de haartjes uit als je kindje in het badje zit. Een kan met schoon water kan hierbij handig zijn. Zorg dat de shampoo zeer goed wordt uitgespoeld. Probeer te vermijden dat water en schuim in het gezichtje komen, dit kun je voorkomen door een washandje op het voorhoofdje te leggen. Het schuim van een babyshampoo kan geen kwaad voor het gezichtje, maar je baby kan er van schrikken waardoor het misschien wel een aversie tegen haren wassen ontwikkelen.

Berg

Soms gebeurt het dat de talgproductie te snel op gang komt en dan ontstaan er vettige schilfertjes op baby’s hoofdje. Men spreekt dan van ‘berg’. Berg geeft een dikke, gelige laag op het hoofdje. Berg komt bij baby’s vaak voor vanaf de 6e tot 8e week tot de derde of vierde maand en verdwijnt meestal vanzelf. Wanneer je een te agressieve shampoo zou gebruiken kan het probleem verergeren. Berg wordt vermoedelijk veroorzaakt door een gist. Een gistdodende shampoo is dan een zeer goed alternatief. Deze shampoo is verkrijgbaar bij de apotheek. Verschillende babymerken hebben ook speciale producten tegen berg in het assortiment.

Aaien

Er zijn voor baby’s heerlijke zachte borsteltjes te koop. Waarmee je na zo’n lekker wasbeurt het lieve zachte hoofdje van je baby eigenlijk een beetje kan aaien. Als je dochtertje lekker veel haar heeft dan is het vast aanlokkelijk om schattige staartjes te maken of schuifspeldjes te gebruiken. Er zijn speciale haarklemmetjes en elastiekjes voor baby’s verkrijgbaar in de winkel. Maar pas op! Het is heel goed mogelijk dat je kindje die speldjes of elastiekjes niet prettig vindt voelen op het hoofdje. Dan zou ze er wel eens aan kunnen gaan pulken, net zolang tot ze die storende dingen uit haar haartjes heeft. En als ze afschuiven is er ook nog eens het risico dat het zo in het mondje verdwijnt.

Meer lezen over baby’s?

Reageer op artikel:
Handige (huilbui-vrije) hacks om de haren van je baby te wassen
Sluiten