Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Heb ik nog genoeg vruchtwater?

Na 40 weken zwangerschap zullen de controles wat vaker gaan plaatsvinden. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat pas na 42 weken zwangerschap de placenta soms minder goed voldoet aan de behoefte van het kind. Als de placenta niet optimaal functioneert dan kan je baby geleidelijk minder voeding krijgen en de hoeveelheid vruchtwater kan langzamerhand minder worden. Ook ontlasting van de baby in het vruchtwater komt dan vaker voor.

Bij een ongecompliceerde zwangerschap kan je dus rustig afwachten tot 42 weken. In veel plaatsen, worden zwangeren tussen de 41 en 42 weken verwezen naar het ziekenhuis voor extra controles. Er wordt dan door de klinisch verloskundige of arts een hartfilmpje van de baby’s harttonen gemaakt (CTG) en er wordt een echoscopischonderzoek gedaan om te kijken of er nog voldoende vruchtwater is. Daarbij is het een belangrijk teken dat je je baby goed voelt bewegen. Zo wordt de conditie van je baby beoordeeld. De arts of verloskundige in het ziekenhuis informeert je tot wanneer een eventuele thuisbevalling nog verantwoord is.

Als de bevalling 2 weken na de uitgerekende datum niet op gang is gekomen, spreken verloskundigen en artsen van ‘overdragenheid’ (seronititeit). Bij 42 weken zwangerschap is het advies om in het ziekenhuis te bevallen.

Reageer op artikel:
Heb ik nog genoeg vruchtwater?
Sluiten