Redactie
Redactie Baby 12 juli 2018

Hoe herken ik spruw en wat kan ik er tegen doen?

Spruw is een schimmelinfectie in de mond van je baby. Je kunt het herkennen aan een witte aanslag op de tong, en witte plekjes op het slijmvlies in de mond. Soms zijn de lipjes glanzend of ontkleurd. Als een baby spruw heeft zal ze vaak onrustig drinken, meer kramp hebben dan normaal en ze kan ook luieruitslag hebben. Wanneer je baby spruw heeft kan het zijn dat jij ook besmet bent. Je kunt pijn bij het voeden ervaren terwijl dit eerder niet zo was, je tepels kunnen jeuken of branderig aanvoelen, ze kunnen er ook anders uitzien, erg roze of ontkleurd. Vaak hebben moeders ook na de voeding nog pijn. Als er maar weinig klachten zijn kan je starten met een behandeling die de eigen afweer van het lichaam ondersteunt.

  • Je kunt je tepels en het mondje van je baby insmeren met kokosolie of ongezoet bessensap.
  • Helpt dit niet voldoende of worden de klachten zelfs erger, dan is het verstandig om een deskundige te raadplegen.
  • Jij en je baby kunnen behandeld worden met gentiaan violet of een ander schimmeldodend middel zoals nystatine of miconazol.
  • Omdat een schimmel besmettelijk is, is het belangrijk om extra aandacht voor hygiëne te hebben. Was regelmatig je handen met water en zeep, was alles wat in aanraking komt met moedermelk op 60 graden en kook kolf, speen en flessen dagelijks uit. Bij een hardnekkige schimmelinfectie is het soms nodig dat het hele gezin behandeld wordt.
  • Schimmels groeien op suikers, je kunt daarom ook resultaat boeken door je eetgewoonte aan te passen. Ga niet in je eentje experimenteren, maar zoek hulp.
Reageer op artikel:
Hoe herken ik spruw en wat kan ik er tegen doen?
Sluiten