Help, etenstijd is een kliederboel!

Redactie 7 jun 2018 Dreumes

Kinderen willen alles graag helemaal zelf doen, ook als het op eten aan komt. Dit varieert van zelf de spaghettisaus opscheppen bij je peuter tot zelf de controle over zijn lepel hebben bij je baby. Het resultaat: binnen no-time een grote kliederboel… Help!

Tip 1) Zorg voor een kidsproof eettafel

Onbreekbaar servies is een must-have met kids, er kan namelijk nog wel eens een vork of kom door de kamer vliegen. Maakt jouw kind er echt een potje van? Leg dan eventueel een zeiltje onder zijn stoel. Dat voorkomt een hoop rommel.

Tip 2) Omarm de kliederboel

Als je kind in het stadium zit van alles zelf willen doen, kun je het beste er maar gewoon in mee gaan. Je kind leert ervan om dingen zelfstandig te doen en vindt het fijn om de structuren van eten te voelen met zijn handen. Wel kun je het beste eten geven dat je kind goed met een lepel of zijn handjes kan eten zonder dat het een te grote kliederboel wordt.

Tip 3) Vier kleine succesjes

Motorisch gezien is het best een klus voor je kind om de lepel direct goed naar de mond te brengen. Iedere keer dat dat lukt, is eigenlijk een succesje. Dus negeer de klodders eten die in het rond vliegen af en toe ook en geef je kind een compliment voor elk hapje wat wel goed in zijn mond terecht komt.

Tip 4) Bepaal je strategie

Dat je kind zijn eten door de kamer gooit, is natuurlijk een groot feest. Aan jou de taak om te zorgen dat je kind wel genoeg eten binnenkrijgt. Een handige tip is om zowel eten in zijn eigen kom of op zijn bord te doen en dan een bakje apart te houden met wat hij moet opeten. Dan kan hij zelf kliederen en geef jij tussendoor hapjes aan die echt opgegeten moeten worden.

Reageer op artikel:
Help, etenstijd is een kliederboel!
Sluiten