Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Help, heb ik een huilbaby?

Je baby blijft maar huilen. Troosten, oppakken, wiegen of wandelen helpen allemaal niet en je bent ten einde raad. Is jouw baby een huilbaby? En wat kun je doen om je kind zijn verdriet te verminderen? Wij hebben tips.

Symptomen huilbaby

  • Een huilbaby is een baby die meer dan drie uur per dag, drie dagen per week en al langer dan drie weken lang huilt.
  • Een huilbaby huilt niet 'echt' maar krijst oorverdovend en aanhoudend. Bijna niets helpt om de baby rustig te krijgen.
  • De baby zit slecht in zijn vel en voelt zich in de nabijheid van de ouder/verzorger meer op zijn gemak.
  • De baby huilt niet 'communicatief ': huilt/krijst altijd op dezelfde toon. Daardoor is niet te horen of de baby honger heeft, slaperig of boos is.
  • De baby is erg schrikachtig. Het minst of zelfs geen geluid veroorzaakt een heftige schrikreactie waardoor de baby luid schreeuwend weer wakker wordt.
  • Huilbaby’s liggen vaak met hun hoofdje ergens tegen aan, omdat ze vaak hoofdpijn hebben.

Lichamelijke klachten

Bij sommige huilbaby’s is er lichamelijk ook echt iets niet in orde. Daarom is het altijd verstandig eerst naar de huisarts te gaan wanneer jouw baby continu huilt. Sowieso hebben huilbaby’s vaak last van spugen, overstrekken en darmkrampjes. Er is ook altijd de mogelijkheid dat jouw kind huilt omdat hij bijvoorbeeld verkeerd reageert op de voeding (door koemelkallergie of lactose-intolerantie), blaas-  of nierproblemen heeft of bijvoorbeeld een liesbreuk.

Mama en Zo tip: Heeft je baby last van darmkrampjes? Lees er dan alles over in ons artikel 'Eerste hulp bij darmkrampjes'

’Prikkelbare baby’

Huilbaby’s kenmerken zich vaak niet alleen door de huilbuien, daarom spreken sommigen liever van een ‘prikkelbare baby’. De baby’s slapen en drinken namelijk vaak ook zeer onregelmatig. Meestal drinken ze vaak en kleine beetjes. Ze dutten maar een half uurtje of korter, kunnen slecht in slaap komen of houden zichzelf wakker omdat ze zo onrustig zijn. Hiervan raakt je baby oververmoeid. Het gevolg: een overactief, onrustig, ontevreden en jengelend kind dat continu aandacht vraagt.

Houd een huilschema bij

Omdat sommige huilbaby’s erg intensief reageren op prikkels uit de omgeving, is het verstandig te zorgen voor de rust, reinheid en regelmaat uit oma’s tijd. Probeer – ook al is het moeilijk – vaste voedingstijden en vaste rusttijden aan te houden.  Het bijhouden van een huilschema kan inzicht geven in het gedrag van jouw kindje en brengt soms ook duidelijkheid voor de specialisten.

Mama en Zo tip: Regelmaat is enorm belangrijk voor je kind. Lees hierwaarom regelmaat echt werkt.

Vergeet jezelf niet!

Heb je een huilbaby? Realiseer je dan vooral dat het huilen niet jouw schuld is! Het beste kun je het huilen accepteren als iets dat op dit moment bij jouw baby hoort (hoe onmogelijk het ook lijkt). Maak duidelijke afspraken over de verdeling van de zorg voor je kind. Zodat niet alles op jou neerkomt. Stel wisseldiensten voor de nacht in bijvoorbeeld. Aarzel ook niet hulp te zoeken wanneer je oververmoeid raakt of het gevoel krijgt dat je de situatie echt helemaal niet meer aankan. Schakel familie in en voel je vooral niet bezwaard! De huisarts of het consultatiebureau kunnen zelf ook hulp bieden of een doorverwijzing geven. Blijf niet alleen tobben! 

Mama en Zo tip: Zie je het allemaal niet meer zitten? Misschien heb je last van de baby blues? Of heb je last van een dip of een knagend schuldgevoel? Nergens voor nodig! Lees ons artikel 'Goed genoeg, is goed genoeg' 

Reageer op artikel:
Help, heb ik een huilbaby?
Sluiten